Lotte Vertomme & het belang van de bij

Foto: Ilse Van Poucke

Lotte Vertommen (18), lid van onze vereniging, heeft samen met een medestudent van de secundaire school, vorige week donderdag de Koningin Paola wedstrijd gewonnen als beste eindwerk van Vlaanderen in 2014. Haar eindwerk handelde over “Het belang van de Bij”.

In 2013 heeft Lotte Vertommen als jongste deelnemer de cursus Beginnend Imker gevolgd en aansluitend het diploma behaald bij onze vereniging. Sinds april 2014 is Lotte ook effectief imker dank zij een aflegger van de club.

Een interview met Lotte kan je lezen op de website van Het Laatste Nieuws.
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-landen/prijs-van-prinses-claire-voor-eindwerk-over-bijen-a2091012/

De wedstrijd “Focus Aarde”, maakt een selectie van de 10 beste “Geïntegreerde Proeven” (GIP – Eindwerk van het Secundair Onderwijs) met onderwerpen rond het welzijn op Aarde.

Het werk “Het belang van de Bij”, beschrijft “de bestuivers” en in het bijzonder de Bij, de leefomgeving van de bijen, en somt de problemen op waarmee de bijen momenteel kampen alsook de mogelijke gevolgen voor de mens.

Verder wordt in dit werk een voorstel gedaan voor maatregelen om de leefomgeving voor de bijen te verbeteren. Ook is in dit werk een programma uitgewerkt voor scholen en steden en gemeenten om bewustwording rond de problematiek en om de verbeteringsmaatregelen in de aandacht te brengen. Binnen hun afstudeerwerk zijn de betrokken leerlingen daarmee bvb naar Stad Diest geweest om dit programma voor te stellen.

Op woensdag 10 september mocht Lotte het lijvige eindwerk gaan presenteren, samen met nog 9 andere Vlaamse geselecteerde eindwerken. Donderdag 8 oktober was de prijsuitreiking, waarbij dit eindwerk werd uitgeroepen tot laureaat voor 2014.

Namens de vereniging: Proficiat Lotte!

Meer op de website van de Stichting Koningin Fabiola:
http://www.sk-fr-paola.be/nl/page/laureaten-prijs-focus-aarde-2013-2014

Meer op Het belang van Limburg:
http://www.hbvl.be/cnt/dmf20141012_01316251/hoofdprijs-en-vijfde-prijs-focus-aarde-voor-leerlingen-uit-campus-voorzienigheid-diest