project "Konzo in Kahemba"

project “Konzo in Kahemba”

Het project loopt in de provincie Bandundu, R.D.C. ( République Démocratique du Congo ). In het zuiden van deze provincie, vooral in de stad Kahemba is er chronische hongersnood en extreme armoede, waardoor de mensen praktisch uitsluitend maniok eten. Door deze eenzijdige voeding krijgen de mensen de ziekte Konzo.

Konzo is een neurologische aandoening met een verlamming in de benen. Ons project “Konzo in Kahemba” tracht hier wat aan te doen door enerzijds de medische uitrusting van het lokale ziekenhuis te verbeteren, anderzijds door de lokale landbouw te stimuleren. Lokale landbouw betekent ook de plaatselijke bijentelers helpen. De Tshokwe zijn al sinds generaties imkers en kennen het vak, maar zij slagen er niet in hun honing te zuiveren en te verkopen.

Vooral bij dit laatste helpen wij. Uiteraard wordt het project uitgevoerd door locale mensen, op de eerste plaats door zowat 500 imkers. De leiding van het project berust bij de heer Claude Khenda en de ploegbaas van de 15 arbeiders die werken op het „Station Apicole de Tshiwalua” is de heer Alexis. Het project werd twee jaar geleden opgestart en loopt voor onbepaalde tijd. Ondertussen steeg de honingproductie van 400 kg naar 5000 kg en wordt er ook honingwijn gemaakt.

In januari ga ik er voor de vijfde keer naar toe en zal ik zelf zien wat de laatste ontwikkelingen zijn.

Tot slot nog meedelen dat het project ondersteund wordt door de vzw Lidwina, giften aan de vzw zijn fiscaal aftrekbaar.

Rob Medaer

Meer over het project vind je op de website van Lidwina:
http://www.lidwina.be/Kahemba/konzo.html