Iedereen zit nog steeds te wachten op enkele dagen van warme zonnestralen om zijn kasten grondig te controleren.
Door het slechte weer is het nog steeds raadzaam te controleren of de bijen voldoende eten hebben.
Degene die aan het wachten zijn op een telefoontje van de fruitteler om te gaan bestuiven hebben meestal een betere dag gezocht om te kijken hoe de bijenvolken ervoor staan.
Ikzelf overwinter mijn bijen op 2 rompen en heb vanwege de aankomende bestuiving mijn kasten gecontroleerd. Alle volkeren hebben hun behandeling van maart gekregen. De meeste volken hebben hun tweede romp met nieuwe waswafels al volledig uitgewerkt. Nu nog wachten op de babyboom. Hopelijk kunnen we eind deze week (hopelijk rond 10 april) heel wat wagens met een geladen aanhanger vol bijenkasten zien rijden richting fruitstreek.
Voor hen die dit voor de eerste keer doen, doen dit best heel vroeg in de morgen of s’avonds als alle bijen zijn binnen gevlogen. Meestal plaats ik een dag na aankomst in de fruitstreek een koninginnenrooster op romp twee, waarop dan de honingzolder wordt gezet waarvan het grootste deel uitgewerkte ramen, die ook vorig jaar in de honingzolder hebben gezeten. De rest zijn nieuwe waswafels.
Hopelijk zijn er nog enkele superdagen voor het vertrek naar de fruitstreek zodat ik de koningin op de tweede romp kan plaatsen. Dit gebeurt door ook tussen romp 1 en romp 2 een koninginnenrooster te plaatsen. Dit bespaart straks een hoop werk bij de controle en het is bijkomend een vorm van broedbeperking.
De mensen die besloten hebben om met de bijen thuis te blijven kunnen bovenstaande werkzaamheden eveneens uitvoeren.
En voor de rest kan je best de kasten op regelmatige basis nakijken zodat je tijdig maatregelen kan treffen als er zich ongewone zaken voordoen…
En mensen… Zit niet steeds als gek uw kasten overhoop te zetten om je koningin te zien. Zodra je eitjes ziet, zou ik niet verder zoeken om het risico van een beschadigde of zelfs verongelukte koningin te voorkomen.
Wanneer je echter moerdoppen tegen komt, controleer je eerst of er eitjes of zeer jong broed aanwezig is. Stel dat je volk een stille moerwissel heeft uitgevoerd waardoor er moerdoppen op het laatste jong broed zijn gezet. Als je dan jezelf niet hebt verzekerd of er nog eitjes aanwezig zijn en je zou de moerdoppen breken….. Dan zit je meteen met een moerloos volk en kan je op zoek naar een raam met open broed of een nieuwe koningin..
Ondertussen zijn we 19 april en staan onze kasten voor bestuiving op de vroege kersen.
Hier moet zeker gezorgd worden dat er een honingzolder wordt geplaatst. Na enkele dagen kunnen de volkeren gecontroleerd worden. Het zou kunnen dat er een koningin tijdens het transport is verongelukt. Dus goed opletten als je een moerdop of redcel ziet staan of ernog eitjes in de kast zijn. Ga er nooit vanuit dat een rustig volk rustig is en daardoor wel een koningin zal hebben. Door de grote hoeveelheid aan stuifmeel zal je moeten zorgen dat de koningin voldoende plaats heeft om te werken. Want je weet… Een volk dat werk heeft en een koningin die plaats heeft zal veel minder snel zwermen. Dus regelmatig controleren is de boodschap…
Veel plezier
Philip 0475/627987