Ondertussen staan velen onder ons in de koolzaad om hun volken verder te laten exploderen.

De bestuiving van het fruit is volgens de fruittelers super!
Zowel thuis als op verplaatsing moeten de kasten nauwlettend gecontroleerd worden op zwermdrift. In de eerste instantie kan je de doppen nog breken maar uiteindelijk zal een aflegger de ultieme oplossing zijn.
Vooraleer je doppen begint te breken is het raadzaam te controleren of er nog eitjes aanwezig zijn. Stel je voor dat er al geen enkel broed meer aanwezig is waar onze werksterbijen redcellen kunnen optrekken, dan zou het breken van de doppen een zeer negatief gevolg hebben op je kast. Het zou altijd kunnen dat de bijen een redcel hebben opgetrokken omdat de imker toevallig bij de vorige controle de koningin heeft doen verongelukken. De mogelijkheid dat het volk een stille moerwissel heeft gedaan is ook nooit ondenkbaar. Daarom jezelf verzekeren dat er nog eitjes aanwezig zijn vooraleer doppen onbezonnen te breken.

Indien je geen zwerm wenst te scheppen kan je een koninginnenrooster plaatsen op de bodem of op de eerste romp(broedbeperking). Als je dan toch een dop over het hoofd hebt gekeken tijdens je wekelijkse controle, zal je zwerm wel vertrekken maar onmiddellijk terug op je kast gaan omdat de koningin niet is meegegaan omdat zij niet door de koninginnenrooster kan. Deze zwermstunt zal waarschijnlijk herhaald worden. Omdat de koningin niet meegaat zal het volk haar waarschijnlijk door de rooster willen duwen of afmaken. Op zich is er dan wel geen koningin meer, maar er is wel een gesloten dop waaruit de nieuwe koningin zal komen. Laat je niet verassen…. Een redcel wordt gemaakt op een eendagslarf wat overeenkomt met dag 4. Dus als je wekelijks je kast controleert is het niet moeilijk uit te tellen op welk tijdstip je koningin wordt geboren.

Je kan altijd preventief werken en tijdig een aflegger maken. Er zijn verschillende mogelijkheden om een aflegger te maken dat je hiervoor best de website van Konvib raadpleegd. Op 10 mei zal Frans en Ondergetekende praktisch demonstreren hoe je brodeloze afleggers maakt. We gaan ook laten zien hoe je de aflegger meteen behandeld tegen varroa.
Degene die komen kijken wordt aangeraden een kapruin mee te brengen en eventueel een masker als je het broezen van kortbij wil zien.

En natuurlijk je volken niet vergeten om plaats te geven zodat ze kunnen werken.

En zeer belangrijk is je honingzolder… Als je ziet dat de raten goed gevuld zijn kan je best een volgende honingzolder onder je eerste te plaatsen. Verder is het wachten tot de bijen de raten voor 75% hebben verzegeld. Als de raten voor 75% of meer verzegeld zijn kan je ze weghalen voor het slingeren. Als je niet meteen voldoende ramen hebt om te slingeren is het raadzaam ze op te stapelen in een warme ruimte. Of je kan ze opstapelen met een extra lege romp. Hierin zet je een verwarmingsmat, verwarmingsdraad of gewoonweg een lamp van 25watt. Deksel erop, verwarming aan, en je kan wachten tot je voldoende ramen hebt of tijd.

Als je enkel ramen slingert die voor meer dan 75% verzegeld zijn zal de refractometer een vochtgehalte, kleiner dan 20% aangeven. Dit is heel belangrijk voor de houdbaarheid van je honing. Een refractometer kan je het goedkoopst aanschaffen via een reform en brouwgroothandel in Nederland. Dit scheelt enorm in prijs. Vergeet wel niet op te geven dat hij voor honing moet dienen. Voor het adres contacteer ondergetekende.

Vanaf heden kan je ons ook contacteren om larfjes, bevruchtte- en onbevruchte koninginnen van zeer goede kwaliteit aan te schaffen tegen zeer democratische prijzen. Dit speciaal voor degene die geen zin of tijd heeft om zelf aan gecontroleerde koninginnenteelt te doen. Want het is toch belangrijk om met kwalitatieve koninginnen te werken om agressie te voorkomen. Die agressie is zeer reëel wanneer je aan standbevruchting zou doen en je Carnica koningin wordt bevrucht door een dar van een buckfast of zwarte bij. Willen we de bij haar goeie naam laten behouden en we niet voor burenlast willen zorgen omdat onze Carnica plots agressief wordt zullen we moeten toezien dat dergelijke bovenvernoemde bevruchting niet gebeurt.

Verder wens ik jullie veel bijenplezier… Zorg dat je tijdig wintervoeding aanschaft want voor je het weet is het seizoen weer voorbij.

Groeten, Philip 0475/627987