Degene die met de bijen op bestuiving zijn geweest op de fruitplantages en eventueel doorgereisd zijn naar de koolzaad zijn ondertussen terug thuis. Zo te horen viel de oogst dit jaar een beetje tegen.
De meeste onder ons hebben hun slinger weer in werking gezien en zijn nu volop bezig met het oproeren van de honing. Mensen die naar de koolzaad zijn geweest dienen er rekening mee te houden dat deze honing zo snel mogelijk moet geslingerd worden omdat deze zeer snel hard wordt in het raat. De meeste zetten van deze honing een deel opzij om later bij de zomerboekingen te voegen ( enten) zodat die ook veel sneller in de potjes kan.
Als je je honing in potjes doet om te verkopen zorg er dan voor dat uw etiket alle informatie bevat die verplicht is.
De meeste zullen ondertussen ook al wel een aflegger gemaakt hebben om het zwermen te verhinderen. Als je niet de bedoeling hebt om je volk te vermeerderen kan je de aflegger later op het seizoen terug op het volk zetten. Dit kan het simpelste door een krant op je hoofdvakken te leggen die je een beetje bevochtigd en voorziet van enkele gaatjes. De aflegger plaats je hier bovenop nadat je een van de koninginnen hebt verwijderd. Als na een dag of twee de snippers van de krant voor het vlieggat liggen heeft het volk zich verenigd. Een andere methode bestaat eruit om te werken met een tussenbodem met vlieggat of je broed en honingzolders te verplaatsen. Als je over de laatste methode meer wil weten geef je maar een seintje dan bezorg ik je die informatie.
Degene die graag hun koningin willen wisselen is het bijna de moment… De beste periode ligt rond 10 juni. Dan zit je tussen twee drachtperiodes en zal de nieuwe koningin nog tijd genoeg hebben om te zorgen voor je wintervolk.
Je kan je oude koningin best tijdig parkeren op een klein kastje met een mok bijen. Vergeet niet te voederen.
Straks komt de zonnewende eraan, wat voor de bijen betekent dat ze zich moeten voorbereiden op de winter. Ook de imker moet zich voorzien hebben van wintervoeding. Best kan je na de zomerdracht ( als de linde is uitgebloeid) meteen beginnen slingeren op voorwaarde dat de honing voldoende is verzegeld. Denk aan de vochtigheid!! Na het slingeren kan je de rompen nog even teruggeven om ze laten droog te likken of je zet ze vochtig weg. Zodra je de honing hebt weggenomen ben je verplicht te gaan bijvoederen. Dus houd je wintereten bij de hand. Best weeg je je kasten. Een segeberger op twee rompen voeder je best bij tot ze 38- 40kg weegt. Meestal dien je ongeveer 14 kg wintervoeding bij te geven..
Als je je ramen opbergt zorg dan dat je bovenaan een potje plaats met hierin ijsazijn zodat je de wasmot geen enkele kans geeft.
Nog als extra…. Vaak krijg ik telefoons met de verbazing dat er een zwerm is vertrokken.
Meestal heeft de imker zich misrekent op de uitloop van de koningin. Weet dat als je een aflegger maakt je volk meteen redcellen gaat optrekken op een ééndagslarf. Dat wil zeggen dat je bij het maken van de aflegger al op dag vier zit waardoor de koningin 12 dagen later uit haar cocon kruipt. Dus hou rekening dat je tijdig overtollige doppen breekt.
Ook wordt er constant gevraagd naar een leggende moer omdat de imker denkt dat zijn kast moerloos is. meestal stel ik vast dat er helemaal niks aan de hand is, maar dat er enkele dagen voordien een zwerm is vertrokken omdat de imker een dop over het hoofd had gezien. Weet dat een oude koningin vertrekt met de helft van je kast als de dop op dag negen wordt gesloten… Een oplossing om zwermen te vermijden en je kast niet te zien verminderen aan bijen is een moerrooster te plaatsen. Stel dat je een dop hebt overkeken en het volk gaat zwermen wordt de koningin verhinderd om mee te gaan door de moerrooster. Het volk merkt dit meteen op en zal terug op je kast vliegen. Dus heb je nog steeds al je bijen. Het volk zal dit nogmaals proberen maar komt telkens terug. Het enig dat ze hoogstwaarschijnlijk gaan doen is de oude moer afmaken omdat ze niet mee is gegaan. Op zich nog geen enkel probleem want er staat ergens een dop waaruit de nieuwe moer zal komen. Let wel op dat je jezelf overtuigd dat er nog eitjes in de kast zijn vooraleer je de laatste dop zou breken.
Als je twijfelt of je volk moerloos is… Hang dan een raam met jong broed van een andere kast in je twijfel volk. Als er dan na vijf dagen geen doppen zijn getrokken kan je zeker zijn dat er een koningin aanwezig is. Is dit niet het geval kan je de doppen die ze op dit controlekamer hebben gezet gebruiken om een nieuwe moer te kweken.
Veel succes en bij vragen….
0475/627987. Of philipduts@telenet.be
Jullie voorzitter