Niet te geloven, maar we zijn al bijna door een intens bijenseizoen heen.
Degene die niet met de bijen naar de heide gaan zien het einde al naderen.
De meeste imkers zullen hun laatste keer slingeren zodra de lindeboom is uitgebloeid.
Meestal is dit tussen 18 juli en 25 juli.
Zodra de honingzolders verwijderd zijn kan je kiezen om ze nog een dag terug te plaatsen zodat de bijen het raat kunnen droog likken, ofwel zet je ze nat weg. Nat is relatief daar je ervoor gezorgd hebt het maximum uit de raten te slingeren.
De honingzolders stapel je best op elkaar. Aan de top zet je een extra romp, al dan niet halve romp, waarop je een bakje ( ik gebruik plastiek doos van 2,5 liter ijscréme) plaats met hierin ijsazijn. de gehele toren met rompen sluit je af met een kastdeksel. De ijsazijn zal ervoor zorgen dat er zeker geen wasmot in je raten komt. Wanneer je de ramen later terug wil gebruiken moet je ze wel even laten luchten.
Ook is het sterk aan te raden om je volken te behandelen tegen de varroa zodra de honingzolders verwijderd zijn. Dit kan je best doen met oxaalzuur te broezen.
Je neemt 1 liter water met daarin 30 gr. Oxaalzuur. Dit doe je in een plantensproeier die je best op druk kan zetten. Vervolgens vernevel je elk raam voor en achteraan. Let op…. De bijen moeten niet kletsnat zijn he!
Best plaats je dan een bodemschuif of blad papier onder je kast om te controleren hoeveel mijten er gevallen zijn.
Op dit ogenblik zal je opmerken dat er al kasten zijn waar men massaal de darren aan het afslachten is. Dit zijn praktisch altijd de sterke kasten die klaar zijn om het seizoen af te sluiten. Zorg er wel voor dat je de koninginnenrooster die eventueel onderaan of tussen de broedkamers zit verwijderd wordt zodat deze niet verstopt geraakt met dode darren.
Zodra je je kasten hebt behandeld en min of meer geordend en gecontroleerd hebt kan je beginnen met inwintering. Men gaat ervan uit dat men ongeveer 14 kg zal moeten bijvoederen per kast. Beter is om de kast te wegen. Dit kan heel eenvoudig: koop een ulster ( weegsysteem met trekveer) van ongeveer 5 euro in een doe het zelf winkel, of gebruik een eenvoudige weger voor reiskoffers. Je tilt hiermee één zijde op, vermenigvuldig die getal met twee en je weet hoeveel je complete kast weegt. Ik weet wel dat door zo te wegen het getal niet exact juist is, maar het geeft zeker geen verschil van meer of minder dan 1,5 kg.
Je moet bedenken dat je totale segeberger kast op twee rompen zou moeten ingewinterd worden naar een streefgewicht van 38- 40 kg. Dus kan je op deze manier heel een simpel te weten komen hoeveel je diens bij te voederen. Een segeberger op 1 romp zou in de winter 22 kg mogen wegen.
dan nog even over het slingeren: let met dit weer op voor mieren. Er is niks zo wansmakelijk als mieren in je honing te vinden. Moest je hier last van hebben kan je deze beestjes best bestrijden door bakpoeder rond je honingrijpers te strooien. Dit is niet ongezond, de mieren eten dit zeer graag, maar zullen hiervan sterven. Best zorg je ervoor dat je ramen slingerd die meer dan 75% verzegeld zijn zodat je vochtigheid onder de limiet van 22% blijft. Ik slinger enkel ramen die 100% verzegeld zijn en heb nooit een vochtigheidsgehalte hoger dan 16,5%. Als je na enkele dagen afschuimen van de laatste wasrestanten begint te roeren, doe dit dan rustig. Wanneer je gaat roeren bij te hoog toerental zal er lucht in je honing komen. Door de lucht is de kans groot dat je honing plots een schuimkraag krijgt. Dit wil zeggen dat er een gistingsproces is op gang gekomen met als resultaat dat je honing gaat verzuren zodat hij waardeloos wordt. Mensen die vinden dat ze te lang moeten roeren vooraleer hun honing begint op te stijven of een egale structuur begint te krijgen kunnen dit proces versnellen door 10% enthoning toe te voegen. Enthoning is reeds opgesteven honing van bijvoorbeeld het voorjaar ( koolzaad is hiervoor een zeer geschikte honing) die je au bain Marie gaat opwarmen tot hij licht vloeibaar wordt. Deze roer je dan onder je huidige honing. Je zal zien dat de rijpingstijd erg verkort. Bij het verwarmen opletten dat je niet hoger dan 29°C gaat.
Verder zou ik zeggen, geniet van de laatste dagen dat je echt kan bezig zijn met de bijen en vergeet ook niet te genieten van een deugddoende vakantie met je naaste familie.
Philip(0475/627987)