Het was me het seizoen, hoor ik heel veel collega’s vertellen.
Inderdaad, het voorjaar was erg koud waardoor alles traag op gang kwam.
Dan ging het plots heel snel.
Vaak kreeg ik telefoons met de melding dat de bijen niks naar de honingzolders droegen maar alles in de broedkamers staken.
Maar ondertussen is het augustus, heeft bijna iedereen geslingerd en zijn de meeste dagelijks hun honing in de rijpers aan het oproeren om een mooi egale honing te verkrijgen.
Enkelen onder ons moeten nog honing oogsten afkomstig van heide.
Iedereen die geslingerd heeft is hopelijk niet vergeten zijn volkeren te behandelen tegen de varroamijt. Dit kan door het broezen van oxaalzuur. Een oplossing van 30% oxaalzuur in water. Je kan ook met apivarlifestrips behandelen of producten op basis van thymol.
Pas heeft het FAVV zelfs toelating gegeven om zelfs perisin of amitraz te gebruiken. met die laatste producten ben je best uiterst voorzichtig. Let op … We zijn nog steeds met voeding bezig.
Het roeren van de honing moet ook met de nodige aandacht te gebeuren. Zorg dat de vochtigheid van je honing niet boven 22% komt. Dit meet je met een refractometer die je aan gunstige prijzen kan kopen in betere reformwinkels. Zorg steeds dat je niet aan een te hoog toerental roert als dit machinaal gebeurt. Altijd zorgen dat je zo weinig mogelijk lucht in je honing roert. Zodra je honing een egale lichte kleur ( afhankelijk van waarop de bijen hebben gevlogen) heeft en voldoende stijfheid heeft wordt het hoog tijd om te gaan inpotten.
Als je te lang wacht is de honing zo stijf dat hij bijna niet meer uit de uitloopkraan komt.
Indien je de honing in de rijper laat staan en pas later gaat inpotten, zorg er san voor dat je de honing au bain Marie opwarmt tot max 29 graden Celsius. In de handel zijn ook speciale roerstaven, of beter roerfrezen te koop waarmee je de honing zeer smeuïg kan roeren. De klant wil nu eenmaal crèmige honing. Vergeet vooral niet op elke pot een etiket te kleven met alle wettelijke gegevens.
De gegevens op het etiket… Koel >15°C, droog bewaren. Uw naam met adres, e-mailadres of telefoonnummer. Lotnummer. Ten minste houdbaar tot…( 2 jaar na produktie) produktiedatum
En vermelden dat het gaat om honing uit belgie.
De exacte gegevens vind je op de website van het konvib.
Ziezo.. Nu nog de kapot geslingerde en vuile wasramen in de zonnewassmelter. De gesmolten was enkele malen opwarmen en zuiveren zodat we nieuwe waswafels kunnen gieten. Defecte ramen opnieuw bedraden. Dan de vuile ramen afkoken in warme sodaoplossing en afspoelen met zuiver water zodat alles proper en klaar is voor het volgend seizoen.
De geslingerde ramen kunnen ofwel nog een dag teruggezet worden om uitgelikt te worden ofwel direct in de rompen op elkaar gestapeld worden. Ik plaats ze in de rompen en zet die op elkaar. Op de vloer leg ik een rubber mat zodat er niks onderin kan. Bovenaan plaats ik een kom met hierin ijsazijn zodat ik zeker geen last krijg van wasmot. Het geheel sluit ik af met een kastdeksel.
Ikzelf overwinter op twee rompen segeberger en weeg mijn kasten. Ik zal ze bijvoederen met wintereten tot ze 38 kg wegen. Nu nog sporadisch kijken of alles ok is…..
Straks wordt de tijd rijp om zwakke volken samen te voegen, hierover meer in september. Enkelen zullen nog een koninginnenwissel uitvoeren maar jammer genoeg zit het seizoen er bijna op. We zien elkaar snel op de eerste zondagvergadering van 20 september..
Vragen…. 0475/627987
Philip Duts