We zijn zover…. De laatste hand wordt gelegd aan onze bijen en het seizoen zit er even op.
Zij die hun bijen nog moet inwinteren mogen zich nu snel beginnen te reppen.
Laat ons ervan uit gaan dat iedereen zijn bijen behandeld heeft tegen varroa en dat de mijtenval per dag binnen te limieten blijft.
Best is om zwakke volken samen te voegen zodat je met sterke volken de winter kan ingaan.
Ga er niet van uit dat je door deze handeling minder volken hebt. Ga er maar van uit dat je sterke volken meer kans hebben om de winter te overleven en een zwak volk ten dode is opgeschreven. Zodra je de winter uitkomt met een sterk volk kan je al snel in het volgend seizoen je volk opsplitsen zodat je straks zelfs meerdere sterke volken hebt.
Het verenigen van volken gaat heel eenvoudig met een krant.
Je zorgt ervoor dat het zwakke volk bovenaan komt te zitten en dat de zwakke koningin wordt verwijderd. Die kan je desnoods op een miniplus kastje zetten met een handvol bijen. Maar als ze echt niet voldoet…. Tussen duim en wijsvinger en dag koningin. De onderste romp waarin het sterke volk zit bedek je met een blad uit een krant. Met de huidige krantformaten zullen er dat twee moeten zijn. Die sproei je nat met water en prik er enkele gaatjes in met eventueel een balpen. Zet hierop de romp waarin het zwakke volk zich bevindt. Sluit het geheel af met het deksel.
Na een dag of twee ga je merken dat de bijen de krant hebben uitgelezen. Ze hebben voor de kast het krantenpapier versnipperd. Dit wijst erop dat de volken verenigd zijn.
Als de temperatuur binnen enkele weken verder is gedaald kan je de volken gewoonweg bij elkaar voegen. Wel zorgen dat je zwakste koningin weg is.. Sommige imkers voegen twee volken samen met tussenin een koninginnen rooster. Hierdoor blijven er twee koninginnen op de kast die gescheiden zitten door het rooster. Zelf heb ik dit nog nooit geprobeerd. Ik vind het nogal riskant.
Vergeet niet dat september nog de maand bij uitstek is voor de wespen…. Dus zet voldoende wespenvallen en zet je vliegopening zo klein mogelijk. Ga ook nooit midden in de dag je kasten bijvoederen of uitgeslingerde ramen opzetten want voor je het weet heb je roverij.
Bij roverij best achterhalen vanwaar de rovers komen door gewoon wat bloem over de bijen te strooien die op de vliegplank zitten. Zo zie je waar de witte duivels vandaan komen. Zo kan eventueel het vlieggat van de rovers als van de geroofde bijen dicht zetten voor enkele uurtjes. In get slechtste geval zal je het geroofde volk moeten verhuizen… Dus bijvoederen etc. Doe je enkel bij valavond.
Viola, als je alles keurig hebt in orde gebracht hoef je je kasten enkel nog te observeren aan de vliegplank. Zorg dat er geen ongedierte aan je kasten kan knagen of binnendringen en voorzie ook dat er geen katten op je kasten gaan liggen in de winter. Zelf heb ik afgelopen jaar een volk verloren doordat er een wilde kat op de kast lag te zonnen. Telkens ik aan de hal kwam zette zij haar klauwen in de kast om zo snel mogelijk weg te duiken. Ik heb dit opgelost door een beetje prikkeldraad op de kasten te leggen.
De vrije tijd die je nu hebt kan je gebruiken om je materiaal terug in orde te brengen.
Blijf wel de mijten val controleren en grijp desnoods op tijd in…. In december mag je zeker niet vergeten te behandelen!
Hopelijk zien we elkaar op onze eerste bijeenkomst na de zomer op 20 september om 09.30h.

Groetjes,
Philip 0475/627987