Het was nogal een jaar, hoor ik collega’s vertellen.
Het voorjaar was niet al te best waardoor de voorjaarsoogst wat minder was. Maar eenmaal de zon onze bijen kwam verblijden was het bingo. De slotsom is bij velen zelfs beter dan vorige jaren.
Onze bijen zouden nu op gewicht moeten ingewinterd zijn, zwakkere volken worden nog snel samen gevoegd en klaar is Kees hoor je dan zeggen.
MAAR VERGEET vooral niet te controleren wat je natuurlijke mijtenval is. Indien dit te hoog is ( > 10/dag) dan doe je er goed aan nogmaals te behandelen tegen varroa. De kans dat je nu veel mijten kan doden is groot omdat er niet teveel broed meer aanwezig is.
Besef dat als je kast nu niet op haar gewicht staat je enkel nog kan bijvoederen met deeg en niet met vloeibaar eten.
Alles in orde ??? Dan observeer je je kasten enkel nog aan het vlieggat, tenzij je iets vreemds opmerkt. Besef dat je niet meer kan ingrijpen moest er iets fout gaan. Het openen van de kast gaat telkens de rust zodanig verstoren dat je gegarandeerd problemen zal krijgen. Effe piepen hoor ik wel eens…. Nee, zelfs het dak en de plastiek even lichten brengt miserie. Meten is weten,,,, inderdaad, maar niet om de zoveel dagen. Voor elke vorm van rustverstoring zal je afgerekend worden. De rustverstoring, onvoldoende eten en slechte behandeling zullen bijdragen dat je kasten niet door de winter krijgt.
Zelf weeg ik mijn kast half november en tijdens de winterbehandeling. Vanaf eind januari zal je merken dat het gewicht gaat dalen omdater dan terug broed wordt aangezet.
Een methode die ik al vele jaren toepas is een pak deeg leggen tijdens de winterbehandeling.
Ik heb hierdoor de indruk dat mijn volken ietsje vroeger ontwikkelen door dit te doen.
Wat gaan we nu doen? Nu de honingpotten gevuld zijn?
We kunnen onze kasten zuiver maken en bijwerken. Je kan vuile ramen uitsmelten en de ramen afkoken in sodawater of beter nog chempro rood. Hierdoor zijn je ramen niet meer te onderscheiden van nieuwe. Enkele ramen worden opnieuw bedraad en verder wat literatuur doorlezen over bijen waarvoor niet voldoende tijd was in het seizoen.
Zij die hun honing hebben meegegeven voor analyse lopen er als fiere pauwen bij omdat ze nu een kwaliteitslabel mogen kleven op hun potten.
Voor ik eindig wil ik nog enkele zaken kwijt….
– er is een mogelijkheid om je wasoverschotten te laten herwafelen in jouw raammaat aan een lage prijs.iedereen weet dat waswafels al snel 14,90€/kg kosten. Van insiders heb ik gehoord dat de prijs in januari weer met 15% zal stijgen. Het kan dus anders. Je brengt je was binnen, die wordt gewafelt aan 2,5€/kg. Bijvoorbeeld: je geeft 10kg was binnen, je legt 25€ bij en je bekomt 10kg waswafels. Info? Mail of tel.
– ik ben door iemand benaderd die honing in potten doet op exact gewicht.. Geen geknoei meer en het gewicht is altijd exact. Zoals je weet mag er nooit te weinig in een honing pot zitten, teveel is dan weer in je eigen beurs snijden! Je brengt je nog stroperige of vloeibare honing binnen zonder potten. Jij geeft aan hoeveel gram er in de potjes moet. Enkele dagen later is jouw honingketel getransformeerd tot exact ( met speciaal toestel) gevulde honingpotjes, en dit voor 0,40€/ pot. Deze prijs omvat het vullen, pot en deksel.
Als je graag ook je labels op de potten wil breng je deze mee en worden ze er voor 0,002€/ label gekleefd…. Voor info mail of tel.
Verder wens ik jullie een aangename rust en zie jullie graag op een van onze bijeenkomsten…
Philip ( 0475/627987.. Philipduts@telenet.be)