Wat vliegt de tijd….
We zijn in het seizoen aanbeland waarin we de bijen steeds minder vaak zien vliegen.
Momenteel genieten we van uitzonderlijke temperaturen waardoor er nog tal van planten in de bloei staan. Dit brengt met zich mee dat we de bijen nog vaak zien landen op de vliegplank met gevulde stuifmeelkorfjes.
Vergis u niet! De bijen halen nog wel stuifmeel maar nectar is er bijna niet te oogsten door onze werkdames. Vandaar dat het zo belangrijk is om je kasten eens een keertje te wegen.
Ik deed dit voorheen met een ulster maar tegenwoordig doe ik dit met een goedkoop bagage weger die je in de Blokker, Aldi, legerstock, mediamarkt,… Kan kopen.
Aan het uiteinde van de weger hangt een haakje dat simpel onder je kast blijft hangen.
Ik hef de kast met de weger een beetje op aan één zijde. Het gewicht dat ik digitaal aflees vermenigvuldig ik met twee. Ik weet wel dat dit niet compleet het exacte gewicht geeft maar je zal er geen kilo naast zitten.
Door het mooie weer zijn de bijen nog vrij actief waardoor ze wel eens wat gewicht kunnen verloren zijn. Dan is het aan te raden om preventief te gaan voederen. Het is door de tijd van het jaar aan te raden om deeg op te leggen en geen vloeibaar eten.
Ikzelf gebruik ambrosiadeeg dat voorverpakt zit in pakken van 2,5kg. Ik maak onderin de zak een in de midden een vierkant gat van 5×5 cm. Daarna snijd ik in de midden van de afdekplastiek een kruis dat ik dan naar binnen plooi. Hierop leg ik dan de zak zodanig dat het gat in de zak op het kruisgeplooide gat ligt. Als je een deksel hebt met voederuitsparing dan past het pak deeg er perfect in. Heb je die luxe niet, plaats dan een extra romp( of halve romp) en plaats hierin het pak deeg. Best vul je dan de overige ruimte op met een oud deken of handdoeken om de warmtehuishouding niet te verstoren.
Kijk ook eens wat de natuurlijke mijtenval is, zodat je eventueel nog behandeld.
Zodra de temperatuur begint de dalen kan je beginnen tellen om je winterbehandeling te doen met oxaaldruppeling.
Wanneer het drie opeenvolgende nachten heeft gevroren en de dagtemperatuur overschrijd de vijf graden niet, tel je op de derde dag 21 dagen verder. Die dag is de beste dag om met oxaalzuur te gaan bedruppelen.
Controleer ook dat je het vlieggat hebt verkleint zodat er geen muizen in je kasten kunnen.
Ook een stukje prikkeldraad op de kast leggen kan je volk hun verdiende rust geven omdat dit de katten geen gelegenheid geeft om op je warme kasten te komen zonnen
Voor de rest is er niet veel te doen aan de bijen. Je kan natuurlijk al beginnen met je materialen op te kuisen, bij te werken en klaar te maken voor het volgende seizoen..
En voor de rest mag ook de imker even uitrusten.
Vragen? 0475/627987 philipduts@telenet.be
Philip Duts
Voorzitter