De laatste maand van het haar is van start gegaan.
De meeste mensen, ook de imkers, komen langzaam in feeststemming.
Door al de drukte heen zouden we wel eens onze bijen kunnen vergeten en laat dit niet gebeuren.
De bijen hebben geen weet van kerst of nieuwjaar maar hun systeem draait maar al te beter door de seizoenen heen.
Door het warme najaar zijn er nog steeds volken waarvan de koningin blijft leggen. Jong broed betekent veel eten. En dat is aan sommige volkeren te merken. Daarom is af en toe wegen niet slecht. Overdrijf nu ook weer niet met wegen want elke weegbeurt is een verstoring van het volk en iedere verstoring geeft kans op problemen. ook probeer he best je volken zoveel mogelijk gerust te laten, dagelijks het deksel lichten om eens te gaan” piepen” is inbreuk plegen op je volken.
Wanneer je merkt dat je volk toch wat gewicht heeft verloren doe je er best aan om een pak suikerdeeg op te leggen. Iedere imker kan wel inschatten hoop ik hoelang het duurd vooraleer een nieuw pak deeg dient opgelegd te worden. Dus doe je kast niet onnodig open en als het toch moet doe het dan in zeer korte tijd zodat je bijen geen kou vatten.
Als de oplettende imker het weer wat in de gaten heeft gehouden zal hij gemerkt hebben dat we enkele Vriesnachten hebben gehad met sagtemperaturen die de vijf graden niet te boven zijn gegaan. Dat wil zeggen als we op de derde dag 21 dagen verder tellen we san op de ideale behandelingsdatum komen om bijvoorbeeld oxaalzuur te bedruppelen.
Kom jij ook uit op 15 december? Dan heb jij heel goed opgelet!..
Inderdaad, op 15 december zou het volk bijna volledig broedloos moeten zijn omdat een koningin stopt met eitjes te leggen na drie dagen vriesnacht en dagtemperaturen onder vijf graden.
Oxaaldruppelen kan natuurlijk alleen als de volken in wintertros zitten. Vorige week was dat bij 80% van de volken het geval maar doordat de temperatuur terug is gestegen zijn de bijen terug los komen zitten. Als de bijen los zitten is een behandeling door verdamping de vetere oplossing.
Moesten de bijen op of rond 15 december toch op tros zitten is een oxaalzuurbehandeling met suikeroplossing superieur. Frans gaat bij weetjes een filmpje via youtube plaatsen waar je het ganse procédé kan volgen. Ook geeft hij in het recept van de oplossing mee en de beschrijving.
Van Pia Aumeier heb ik geleerd dat je moet rekening houden met de soortelijkgewicht per massa. Het recept voor 20 volkeren te behandelen is: 600ml handlauw water waarin je 600gr. Kristalsuiker en 35 gr oxaalzuur doet. Dit goedje goed schudden en nooit langer dan 1 week bewaren.
Ik ga als volgt te werk… Ik maak het produkt lauw-warm zodat de bijen geen al te grote temperatuursschok krijgen. Ik vul 10 spuitjes van 5ml net voor ik het deksel oplicht.
Dan kijk ik door de plastiek hoeveel straten bezet zijn met troszittende bijen. Ik doe de helft van plastiek open, spuit per straat van voor naar achter het spuitje leeg en eens aan de helft wordt deze kant dichtgelegd en open ik de andere helft waar ik de handeling vervolledig. Dit alles duurt geen halve minuut.
Voor de rest blijven de kasten dicht.
Ziezo, het aftellen naar nieuwjaar kan beginnen, zodat ook het nieuwe bijenseizoen snel in zicht komt.
Ik hoop op een sterke aanwezigheid tijdens de nieuwjaarsreceptie op 9 januari 2016.
Ikzelf zal spijtig genoeg wegens gezondheid niet aanwezig zijn.
Ik wens iedereen een zalig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar toe,
Voorzitter.
Bij vragen philipduts@telenet.be, 0475/627987