We zijn alweer in een nieuw jaar aanbeland. Wat ging het weer snel vond je niet?

2015 ging wel erg raar van start, de meeste imkers kwamen thuis van bestuiving en koolzaad met amper honing in de honingzolders. Meteen hoorde je overal schreeuwen dat het een jaar van weinig opbrengst zou worden. Niets was minder waar, de volgende oogsten maakten het slechte voorjaar al snel goed. En toch horen we dat 2015 een zeer raar jaar was! Dat had dan weer heel andere redenen.

Maar we kijken beter vooruit en focussen ons op datgene wat komen zal.

Hopelijk heb je je bijen ondertussen hun winterbehandeling kunnen geven zodat je de varroa enigszins voor blijft. Moet je er nog aan beginnen, zoek dan tot 15/1 een geschikte dag uit om alsnog te behandelen. Kies bij voorkeur een moment dat de bijen op tros zitten. De weerman voorspeld voor januari toch nog een winterprik.

Wat je zeker niet uit het oog mag verliezen is het gewicht of beter nog, de hoeveelheid eten dat er nog aanwezig is. Door het zachte weer is de koningin blijven leggen waardoor er ook veel eten is verbruikt. Iedereen zal wel gezien hebben dat de bijen nog steeds met stuifmeel komen aanvliegen. Een kast met twee ramen broed is geen gekheid! Best kijk je dus of er nog voldoende eten aanwezig is en zoniet leg je best een pak suikerdeeg op de latten. Ikzelf heb al enige tijd preventief een pak deeg op liggen. Wanneer een pak bijna leeg is vervang ik het door een nieuw pak. De resten deeg breng ik samen tot een vol pak dat ik dan op een andere kast leg zodat er niks verloren gaat.

Verder is het wachten tot minimum eind februari om de eerste werken uit te voeren, namelijk het reinigen of vervangen van de bodems.

Aan iedereen een fantastisch 2016 gewenst,

Philip.

Voor  info of vragen 0475/627987  of philipduts@telenet.be

 

.