We horen het steeds zeggen ” wat vliegt de tijd” maar niets is minder waar. We zijn het schrijven van een nieuw jaartal gewend en we moeten alweer een ander jaartal leren schrijven.

Voor vele imkers begint het weer stilaan te kriebelen om aan hun bijen te kunnen werken. Hopelijk heb je tijdens de winter je materiaal terug in orde kunnen maken!

Hopelijk ben je niet teveel volkeren verloren? Jammer zou het zijn moest dit te wijten zijn aan te weinig voeding of slechte varroabehandeling.

Nu de korte winterprik voorbij is volgens de weerkenners en de dagen langer beginnen worden, zal onze koningin langzaam van start gaan met het leggen van eitjes. Dit is ook de periode dat er veel wintervoeding gaat verbruikt worden. Dus controleer of er voldoende eten aanwezig is. Doe deze controle zeer doordacht en ga niet als een maniak dagelijks je kasten wegen want dit is steeds ten koste van je volkeren. Iemand die zijn bijen tijdens de winter teveel heeft lastiggevallen zal dit binnenkort zeker merken. Wanneer je de kast eens eventjes gaat openen om te controleren op aanwezigheid van voeding en je bijen zijn onrustig of zitten te huilen, dan mag je bijna zeker zijn dat er geen koningin meer zit.

Als je merkt dat je bijen te kort hebben aan voeding, leg dan een pak suikerdeeg op. Vloeibare voeding is in de winter zeker af te raden.

Voor de rest laat je je bijen best nog eventjes met rust. Ikzelf  vervang indien het weer dit toelaat, eind februari begin maart de bodems van de kast. We doen dat met twee personen om de tijd van werken zo kort mogelijk te houden…

Hopelijk heb je de vuile wasramen uitgesmolten zodat je de zuivere was kan hergebruiken. Tijdens de waswafeldagen hebben we vastgesteld dat er nogal vuile bijenwas werd aangeboden. Vuile bijenwas brengt automatisch vuile waswafels met zich mee.

Wanneer je de vuile bijenwas gaat uitsmelten zorg er dan voor dat je voldoende fijne gaas hebt gelegd voor de uitlaat zodat een minimum aan vervuiling mee gaat in je wasklomp. Zelf ga ik deze wasklomp nadien in een grote ketel gooien met een deel water. Dit begin ik op te warmen op een zacht vuur zodat de was weer gesmolten wordt. Ik zorg ervoor dat de was nooit aan de kook komt, 75 graden is ongeveer het maximum. Als de was gesmolten is laat ik deze langzaam afkoelen. Straks zul je zien dat je de klomp er eenvoudig kan uithalen. Onderaan zal vervuild water terug te vinden zijn en onderaan je klomp nog een hoop smerigheid. Deze smurrie schraap ik weg en houd op deze manier zeer zuivere was over, waardoor ook mijn nieuwe waswafels mooi kleuren en geuren.

ziezo, nog eventjes geduld en we kunnen er samen met de bijen invliegen…

Voor onze jaaragenda kijk je best op de site….

voor vragen of info…. Philip Duts    (philipduts@telenet,be)  (0475/627987)