We staan in de startblokken voor de aanvang van een nieuw bijenseizoen.

Dit jaar zullen onze koninginnen bij nummering een wit labeltje krijgen.

Waar we momenteel zeker moeten op letten, is dat onze volken geen honger hebben. Bijvoederen met suikerdeeg indien nodig.

Bij de eerstvolgende warmere dag (+12°C) gaan we onze bodems vervangen. Hierdoor ontdoen we de kasten van overtollige dode bijen en onzuiverheden. Meestal doe ik dit met twee of zelfs drie personen.

We gaan met de beitel de bodem losmaken van de romp. Een of twee personen heffen de rompen op terwijl de andere persoon de bodem snel verwisselt.

Nog een vijftal dagen later doen we dan op een zonnige middag de eerste grote controle. Van Volken die op twee rompen hebben gezeten gaan we de al dan niet de bedrijfsmethode, de bijen op één romp brengen. We controleren of er broed in alle stadia aanwezig is. We gaan de uiterste ramen die waarschijnlijk door de vochtigheid licht beschimmelt zijn verwijderen. We zorgen dat het broednest niet uit elkaar wordt gehaald. Naast het broednest gaan we ofwel een uitgewerkt raam steken en daarnaast voedselramen die we licht openmaken met een vork. Enkele streepjes met de vork door het voedsel is voldoende om de bijen ertoe aan te zetten hiervan te eten, vervolgens plaats te maken zodat de koningin plaats heeft om te leggen. Het al dan niet naast het broednest een uitgewerkt raam te plaatsen is ook weer afhankelijk van de methode. Belangrijk is het nest niet uit elkaar te halen, de vuile ramen te verwijderen en zorgen dat de koningin voldoende plaats krijgt om te leggen.

Ikzelf overwinter mijn volken op twee rompen. Ik ga er dus voor zorgen dat ik alles fatsoeneer en de bijen op één romp breng zodat ze lekker warm zitten. De onderste bak in mijn geval wordt verwijderd en de ramen worden in de Stoomwassmelter uitgesmolten, vervolgens in een loog afgekookt zodat ze er weer kraaknet uitzien. Nadat ik ze voldoende heb gespoeld ga ik eventuele schade onmiddellijk herstellen. Op deze manier vervang ik jaarlijks minstens de helft van mijn ramen.

Nog enkele dagen ( ongeveer 5 dagen) later wordt er een romp met uitgewerkte ramen gezet. Beginnende imkers die niet beschikken over propere uitgewerkte ramen moeten niet wanhopen en kunnen gewoon nieuwe waswafels gebruiken. In mijn bedrijfsmethode gebruik ik nooit uitgewerkte, maar nieuwe waswafels. Let wel op dat je het aantal ramen aanpast aan de grootte van je volk. Daarom kan het zijn dat je maar een viertal ramen in de bovenste bak plaatst en de rest opvult met vulblokken.

Als je ziet dat een volk fel verkleint is omdat de koningin er niet meer is, kan je dit volk nu nog op een eenvoudige manier verenigen met een ander. Enkel voldoende sterke volken zullen je het komende seizoen plezier bezorgen en miserie besparen. Vaak start je beter met een volk minder door ze samen te voegen, dan dat je met een kleine kneus blijft aanmodderen. Van een sterk volk maak je al snel een aflegger terwijl je het kleine volk uiteindelijk zult moeten afgeven nadat je er zelfs veel energie hebt ingestoken.

Hopelijk gaan we een varroaarm seizoen tegemoet…. Al is dit rechtevenredig met de behandeling die is uitgevoerd door de imker..

We weten alleen dat behandelen onze grootste prioriteit zou moeten zijn, maar toch stel ik vast dat dit nog altijd niet gedaan wordt zoals hoort. Vaak hoor ik dat men de behandeling afhoud omdat een degelijk verdampingstoestel nogal prijzig is….Wel dat hoeft het zeker niet te zijn… Ikzelf heb me een oxaalzuurverdamper gemaakt, die ik in een halve segebergerromp heb gemonteerd. In totaal heeft me dit geen 30€ gekost aan materiaal. Mensen die hiervoor interesse hebben mogen mij gerust contacteren en dan wil ik je dit met plezier demonstreren. Ook tijdens de avondbijeenkomst van 3 maart, in ons lokaal aan de molen in Tessenderlo zal ik dit handig en eenvoudig toestel laten zien en demonstreren. Het koste me buiten het materiaal net geen half uur om het te bouwen….  Het is voorzien van een kleine ventilator die de oxaalzuurdamp naar beneden drukt zodat elke bij behandeld wordt. Dus bij deze zijn jullie allemaal uitgenodigd op donderdagavond aan de molen in Tessenderlo om 19.30h

Verder wens ik iedereen gezonde volkeren toe en een seizoen vol fun aan je bijen…

Bij vragen één adres: Philip Duts   0475/627987  philipduts@telenet.be