We zien ze weer vliegen… Tenminste als het weer goed genoeg is.

Hopelijk heeft ieder van jullie een dag van voldoende temperatuur kunnen gebruiken om al eens aan de bijen te werken.

De bodems zijn vervangen door propere en zij die op twee rompen overwinterden hebben de onderste romp verwijderd om hiervan de ramen uit te smelten.

Zelf moest ik vast stellen dat de bijen al over de twee rompen verspreid zaten, zelfs met broed.

Daarom heb ik de bovenste romp op een nieuwe bodem gezet, hierop de onderste. Uit de onderste romp die nu boven staat heb ik links en rechts de ramen door nieuwe waswafels vervangen tot aan het broed. Op deze wijze heb ik toch zoveel mogelijk mijn doelstelling van raatververnieuwing kunnen volharden.

Wel is ervoor gezorgd dat er nog voldoende eten aanwezig is omdat de bijen momenteel ontzettend veel verbruiken.

Hopelijk heb je kunnen kijken of er al open en gesloten broed in je kast zit.

Ik hoor links en rechts dat men enkel darrenbroed heeft gevonden… Dan is het heel belangrijk te weten of je een darrenbroedige koningin hebt of dat je met een leggende werkster zit.

Een darrenbroedige koningin is het gemakkelijkst op te lossen.. Je zoekt de oude koningin die je tussen duim en wijsvinger naar      de hemel stuurt. Als je volk vanaf twee uur moerloos is kan je een nieuwe koningin via invoerkooitje inbrengen. Er beweren imkers dat het kooitje niet hoeft, maar ik neem liever geen risico’s. Ik had zelf een darrenbroedige kast, heb de oude koningin verwijderd, een dag later heb ik een krant op de bovenste romp gelegd, hierop een miniplus met mijn nieuwe koningin en begeleidend volk gezet. Na enkele dagen heb ik gecontroleerd of de koningin naar onder is getrokken en heb ik tussen bovenste romp en miniplus een koninginnenrooster geplaatst om ook het reeds aanwezige broed in de miniplus niet verloren te laten gaan. Tussen de bovenste romp en de miniplus zit wel een plastiek met verkleinde opening zodat de bijen geen wildbouw plegen in de vrije ruimte.

Als het een leggende werkster is, ligt het wat anders… Dan haal je op enkele mooie dagen de kast uit de rij, en zet die enkele meters verder. Op de plaats van de oude kast zet je een nieuwe kast met uitgewerkte ramen. De bijen zullen overvliegen naar de oude plaats. Zet dan in de nieuwe kast een koningin die je wel voor een vijftal dagen opsluit.

En daarmee is het bijenseizoen echt van start gegaan. Ik hoop dat je niet teveel volken verloren hebt tijdens de winter en dat ook dit jaar een jaar vol fijne momenten wordt.

Hopelijk zie je de bijen binnenvliegen met laarzen vol stuifmeel zodat je bijna voor 100% zeker kunt zijn dat je koningin degelijk aan de leg is. Op regelmatig tijdstip je kasten beginnen controleren en zeer binnenkort een honingzolder opzetten behoort tot je routine voor de volgende maanden.

Mensen die mee op bestuiving gaan moeten zorgen dat ze over voldoende bijen beschikken. Zij die net als ik aan een vorm van broedbeperking doen en liefst niet gans de dag moeten controleren, zorgen dat er een koninginnenrooster tussen de onderste en de tweede romp ligt en dat de koningin in de tweede romp zit. Hierdoor moet je maar de helft van de ramen controleren op doppen. Tussen de tweede romp en de honingzolder zet je ook een koninginnenrooster zodat de koningin niet gaat leggen in je honingzolder..

Veel imkerplezier

voor vragen 0475/627987

Philip Duts