Nu nog wachten op beter weer zeker? Dat is toch hetgeen ik van elke imker te horen krijg.

Maar toch gaat het allemaal in de kast ontzettend vlug.

Je zal wel vastgesteld hebben dat er doppen in je kasten te zien zijn. En opletten wordt de leuze…

Één dop over de kop gezien en de volgende controle kan je vaststellen dat je kast serieus is verminderd aan bijen… Tenzij je voorzorgen hebt genomen en een koninginnenrooster hebt geplaatst.

Maar toch wees je best op je hoede… Als er een rooster ligt maar de zwermstemming zit in je volk zal ze alsnog zwermen. Het volk vertrekt maar zal snel vaststellen dat de moer niet mee is. Get gevolg zal zijn dat ze terug naar de kast komen. Hoogst waarschijnlijk zullen ze dit nogmaals herhalen, meestal de volgende dag. Als ze dan terug naar de kast komen zullen ze de koningin afsteken omdat ze toch al een nieuwe klaar zitten hebben in een dop. Dus wees voorzichtig met onmiddellijk alle doppen te breken bij een controle. Voor je dat doet kijk je best grondig of je nog eitjes hebt of al dan niet de koningin hebt gezien.

Deze tijd van het jaar controleer je best je kast wekelijks ( binnen 10 dagen) om alle narigheden te voorkomen. Tijdig een aflegger maken kan al prima zijn om zwermen te verhinderen.

ik maak meestal een aflegger nadat ik een voorgaande controle zwermdoppen zag.

Als ik tijdens een controle zwermdoppen zie ga ik nadat ik zeker ben dat er nog een koni gin aan de leg is alle doppen breken. De volgende week zal ik een extra kast meebrengen om een aflegfer te maken als ik dan vaststel dat er weer doppen zijn getrokken. Wel zorgen dat je de aflegger voorziet van voldoende eten.

Verder wens ik jullie een heel drukke maand en hopelijk kan er snel de eerste honing geslingerd worden.

Een gouden regel…. Als je de honingzolder wegneemt om te slingeren vergeet dan niet om even tijd te maken om je volken te behandelen tegen de varroa.  Doe dit door oxaalzuur te verdampen of te broezen. Enkel door dit te doen blijf je gezonde volkeren houden….

voor vragen. Philipduts@telenet.be of 0475/627987