Wat was dit voor een raar jaar hoor ik iedereen vertellen. Inderdaad, het weer heeft ons serieuze parten gespeeld. Nooit was het zo nat. Veel bijen vertrokken om de schaarse oogst binnen te halen maar bleven achter omdat ze plots in een regenbui terecht kwamen. Door de schaarse dracht begon de koningin uiteraard minder te leggen met het gevolg dat er geen aanzet was tot bijeengroei. Het andere gevolg hiervan is dat er veel minder honing geoogst zal kunnen worden. Daarom een goede raad aan elke imker: controleer of je volkeren voldoende eten hebben.

Nog slechts enkel dagen en de laatste lindesoort is uitgebloeid en het bijenseizoen zit er weer op. Hopelijk hebben we toch nog iets te slingeren en kunnen we beginnen aan de voorbereiding voor de winter. Na de laatste slinger is het hoogtijd om je volkeren te behandelen tegen de varroamijt. Doe dit zeker om de zeven dagen de 21 dagen cyclus door. En natuurlijk niet vergeten wintervoeding te geven. Ramen uit de honingzolder bewaar je best in een diepvriezer of je kan ze in je rompen hangen, deze op elkaar te stapelen met hierop een bakje met ijsazijn om de wasmot te verdrijven.

Door het natte weer zijn we langer gespaard gebleven van wespen. Maar ze zijn op komst…. Let dus op dat zij je kasten niet plunderen. Ook breekt de roverijtijd aan… Dus opletten is de boodschap. Daarom zet je van de zwakkere kasten de vliegopening best kleiner zodat ze zich kunnen verdedigen tegen dergelijke toestanden.

Nog even meegeven dat onze eerstvolgende activiteiten aanvangen op donderdag 15 september om 19.00h en de eerste voordracht is op zondag 25 september vanaf 09.30h.

Dan wil ik ieder van jullie en zijn familie een fijne vakantie toewensen uit naam van het ganse bestuur. En hopelijk tot in september….

Voor vragen en info mag je steeds contact opnemen op 0475/627987

Philip Duts (voorzitter verenigde taxanders Tessenderlo)