De meeste imkers hebben al hun volken keurig behandeld en voorzien van voldoende wintereten. Stillaan worden de nachten kouder en zie je s’morgens in de kast dat de bijen wat meer samen zijn gekropen. Voldoende wintereten is een raar begrip vind ikzelf. Wanneer is het te weinig en wanneer teveel? Zelf weeg ik mijn kasten en zorg dat een segeberger DN met twee rompen rond de 36kg weegt. Teveel eten kan problemen geven omdat de koningin onvoldoende plaats heeft om winterbijen te leggen. Ook zouden ze bevriezen als ze vlak op de honing moeten gaan zitten. Door het aanhoudende goede weer zijn veel bloemen en planten een tweede maal in de bloei. Ook de mosterd staat flink in bloem. In combinatie met het mooie weer gaan de ondertussen geboren winterbijen denken dat ze moeten halen, dus werken… Probleem is dat een zogenaamde winterbij normaal zes maanden leeft maar nu door het harde werk eigenlijk een zomerbij wordt en slechts zes weken leeft. Het gevolg gaat zijn dat er minder winterbijen zullen zijn. De volken blijven opvolgen zal noodzakelijk zijn.. Wanneer het kouder wordt kan je zwakke volken met elkaar vereenvoudigen door de zwakke koningin te verwijderen en de volken samen te voegen. Zelf doe ik het altijd met de jrant ertussen. Verder kunnen we ons materiaal zuiver maken maar vergeet voiral niet regelmatig na te zien of de ijsazijn die je tussen oogestapelde waswafels zitten hebt te vervangen of bij te vullen zodat wasmot geen kans krijgt.

vragen…. Philip Duts. 0475/627987