November alweer. Onze bijen zouden al moeten genieten van hun welverdiende rust. Maar wat zien we? Ze komen nog steeds binnen op warme momenten met gele stuifmeel aan hun pootjes. Eigenlijk is dit een beetje verontrustend. Dit stuifmeel is voornamelijk afkomstig van de groenbemesting die de landbouwers hebben gezaaid, met name “mosterd”. Onze bijen dat nu winterbijen zouden moeten zijn, denken door dit soort van stuifmeel dat ze weer hard moeten werken omdat het terug voorjaar is. Je kan het vergelijken met koolzaad. Door dit harde werken worden onze winterbijen als het ware zomerbijen waardoor ze binnen 3-4 weken zullen sterven. Het grote gevaar voor ons volk is dat ze met te weinig winterbijen zullen zijn, wat op zijn beurt een nefast gevolg zal hebben na de winter. Ik hoor al van veel imkers dat ze opmerken dat een maand geleden hun kasten nog overbulkten van de bijen, maar nu moeten vaststellen dat hun volken in grote getallen aan bijen zijn verminderd. Natuurlijk moeten onze kolonies van 60.000 naar 10.000 bijen gaan voor een goede winterzit, maar echt veel minder mag het zeker niet worden. Op een betere herfstdag kan je best nog eens voorzichtig kijken hoe het met je volken is gesteld. Kasten met te weinig bijen kan je best van twee naar één romp herleiden. Indien je merkt dat er een kast zonder koningin zit of er een koningin op zit met goede vooruitzichten kan je deze volken best verenigen. Dit kan deze tijd van het jaar zonder veel problemen. Wel geen twee koninginnen op een kast he? Controleer of er niet teveel eten in een kast zit. Een segeberger op twee rompen weegt best 36-38 kg. Teveel houd de leg van de koningin tegen. Een kast met veel te veel eten levert bij enorm vriesweer een gevaar voor de bijen. Je zou een zit op honing kunnen vergelijken als een ijspiste, de bijen zouden als het ware kunnen bevriezen. Controleer alvast nog eens de mijtenval. Een groot volk waar er meer dan vijf mijten vallen over drie dagen ga je moeten behandelen tegen varroa. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden,,,, aan u de keuze ( of effe bellen). Controleer ook regelmatig of er nog voldoende ijsazijn op je opgestapelde waswafels staat zodat je de wasmot geen enkele kans geeft. Weet dat ijsazijn ook na verloop van tijd zijn actieve stof verliest. Verder raad ik je aan om je materialen te zuiveren en te herstellen. Nog veel winterplezier…

Bij vragen 0475/627987  Philip Duts