De laatste maand van het jaar. Vele onder ons zitten al te wachten op het voorjaar zodat ze weer van start kunnen gaan aan hun bijtjes. Laat ons toch van deze wachttijd gebruik maken om onze materialen grondig na te kijken. Beschadigde kasten kunnen nog snel bijgewerkt worden en voorzien van een likje verf. Je kan bijvoorbeeld je uitgesmolten ramen nog afkoken als dit nog niet moest gedaan zijn. Zelf heb ik al mijn koninginnenroosters afgekookt in een oplossing van Chempro Oxi rood met water. Dit produkt kan je kopen bij brouwland in Beverlo of bestellen in Nederland bij brouwmarkt.nl ( goedkoper). Dit produkt zorgt ervoor dat alle propolis en was probleemloos verwijderd worden. Kijk ook regelmatig het gewicht van je kasten na. Er is niks zo erg dan een kast dood aantreffen omdat je volk moest omkomen van honger. Als je merkt dat het gewicht te laag is, leg er dan meteen een pak deeg op. Vloeibaar eten kan in deze tijd van het jaar NIET meer. Indien een zesramer te weinig eten heeft kan je ze bijvoederen met een vol honingraam dat je hiervoor opzij had liggen, ofwel prepareer je een leeg raam. Ikzelf heb mezelf enkele lege ramen omgebouwd om er een pak deeg in te leggen. Gewoon een dunne geperforeerde plaat die je in de doe het zelver kan kopen aan één zijde vast monteren en aan de andere kant zorg je dat je de plaat kan verwijderen. Door een pak deeg van 2,5kg een beetje plat te drukken zorg je ervoor dat dit perfect past in zo een raam. Dit raam naast de bijentros zorgt ervoor dat de bijen erbij kunnen en niet zullen verhongeren. Door de koude nachten en ook de koude dagtemperaturen zullen hopelijk onze bijen snel in tros gaan zitten. Als we verder tellen op de afgelopen dagen mogen we stellen dat als het weer zo koud blijft de ideale behandeldag op 19 december zal zijn. Dan kunnen we bedruppelen met oxaalzuur. We maken een suikeroplossing met water en doen op één literoplossing 3% oxaalzuur. We gaan de oplossing op kamertemperatuur brengen en vervolgens in een thermos doen zodat we geen afkoeling krijgen tijdens de behandeling van verschillende kasten. Ikzelf vul een aantal injectiespuiten van 5ml met de oplossing en steek ze in mijn vestzak om afkoeling te verminderen. Ik doe het deksel weg en maak eerst de ene helft van de plastiek open, bedruppel elke bevolkte straat met 5ml en zorg ervoor dat dit zo snel mogelijk voorbij is. Dan sluit ik dit plastiekdeel en open de andere helft en vervolg de handeling. Elke behandeling van de kast duurt minder dan 45 seconden. Bijkomend controleer ik de hoeveelheid ijsazijn die tussen mijn stapels opgestapelde uitgewerkte wasramen hangt zodat de wasmot geen kans tot overleven heeft. Verder zal het wachten zijn tot februari om de eerste handelingen uit te voeren. Ik wens iedereen prettige eindejaarsfeesten.

Philip Duts. Voor vragen 0475/627987