Alweer een maand voorbij. Hopelijk heeft iedereen het feesten goed verwerkt en zijn alle wensen uitgedeeld en kunnen we weer beginnen praten over onze geliefde hobby.

Hopelijk komen onze bijen goed de winter uit, nochtans zijn de eerste berichten niet echt positief te noemen. Jammer genoeg zijn er collega’s die eind november begin december al melding gaven dat ze heel wat volkeren verloren waren. De winter blijft ondertussen hardnekkig zijn best doen om het onze bijen niet gemakkelijk te maken. Zelfs de voorspellingen voor februari blijven gelijklopend met die van januari. Controleer dus heel subtiel of je volkeren voldoende eten blijven hebben. Ikzelf leg reeds preventief een pak deeg rond de jaarwisseling. Het is niet altijd meteen nodig maar ik heb ondervonden dat de bijen bij heel koud weer liever baar boven kruipen dan zich naar de zijkanten van hun woning te verplaatsen. Als ik straks, wanneer de bijen op een dracht beginnen te vliegen merk dat er nog overschotten aan voederdeeg is, kneed ik die terug tot een normaal pak deeg, rol het in een plastiekfolie en houd ze bij voor kleine volkeren later op het seizoen.

Bij de eerstvolgende betere dag in februari gaan we onze eerste werken uitvoeren. We gaan de vervuilde bodems wisselen door propere. Meestal probeer ik dit te doen met drie personen, omdat het makkelijker en sneller gaat. Eerst gaan we de bodem zachtjes loswrikken van de rompen door middel van onze beitel of een plamuurmes. Terwijl twee personen de rompen en dak voorzichtig optillen haalt de derde de oude bodem weg en plaatst meteen een andere. Let wel op dat de vliegopening van de nieuwe bodem niet blijft dicht staan !!! Het is dus best dat je al op voorhand één nieuwe, of zuivere bodem klaar hebt liggen. Heb je maar één extra bodem en meerdere kasten, maak dan de net verwijderde bodem volledig zuiver, zorg ervoor dat de varroarooster volledig vrij is van dode bijen en ontsmet hem vooraleer je hem onder de volgende kast schuift. Voor de rest zal er niet veel kunnen gedaan worden in februari, tenzij je met je bijen gaat reizen naar het fruit. Kersen zijn zowat de eerste vruchten die moeten bestoven worden, vandaar dat we voor deze bestuiving veel bijen nodig hebben, en dit al vroeg in het seizoen. Meestal te verwachten vanaf 10 april. Wanneer je dus naar dergelijke bestuivingsgebieden gaat zal je de bijen nu al langzaam mogen beginnen te prikkelen met speciaal deeg dat hiervoor in de handel te koop is, ofwel met suikerwater in een verhouding van 1:1. Verder kan er maar één ding gezegd worden: zorg dat je bijen niet omkomen van honger!!!!

Voor vragen mag je steeds contacteren op 0475/627987

Philip