Hopelijk staan jullie allen in de startblokken, want het nieuwe seizoen is klaar om te beginnen. De dagen worden weer langer en de temperatuur begint langzaam te stijgen. Nog even en de natuur gaat ontploffen. Hopelijk heeft iedereen zijn materiaal kunnen ontsmetten, bijwerken en oppoetsen. We horen onze collega’s al vertellen dat hun bijtjes met stuifmeel aanvliegen. Inderdaad… deczwarte els, hazelaar, krokussen zijn het stuifmeel dat onze meisjes mee naar hun kast brengen. Weldra steekt de wilg zijn kop op en dan beginnen onze volkeren te boomen. Toch mooi om zien dat de volkeren volop in groei zijn.

Bij de eerst volgende betere dag zal het eerste serieuze werk aan de kasten kunnen beginnen. Normaal gezien zouden de bodems reeds vervangen of gereinigd en ontsmet moeten zijn. Door het slechte weer zou het kunnen dat je deze bodems nog niet hebt kunnen verwisselen, maar niet getreurd, dit kan ook bij de eerstvolgende werkzaamheid. Zo snel je de mogelijkheid ziet kan je dus van start gaan. Je kan alsnog de bodems wisselen door propere en ontsmette exemplaren. Bijkomend kan je de onderste romp van je kast er onderuit halen zodat je bovenste romp, waarop de bijen normaal gezien allemaal zitten op de bodem plaatsen. Controleer of de bijen nog over voldoende voeding beschikken!! Als je merkt dat er toch al een raam met broed zou zitten op de onderste romp plaats je die best naast het broednest van de tweede romp, die nu op de bodem staat. Volkeren die nog onvoldoende sterk zijn laat je best nog één of twee weken op één romp staan zodat ze beter kunnen ontwikkelen. Stel je vast dat de romp overvol met bijen zit kan je meteen een tweede romp met nieuwe waswafels bovenop plaatsen. Meestal plaats ik in de midden van de nieuwe romp vijf uitgewerkte ramen en links en rechts daarvan plaats ik verse waswafels. Als ik merk dat een kast moerloos is (meestal wist je dit al omdat er geen bijen met stuifmeel vlogen) ga ik deze verenigen met een ander zwakker volk. De onderste bak die ik heb verwijderd wordt onmiddellijk gereinigd, ontsmet, bijgewerkt en bijgeverfd. De ramen gaan in de Stoomwassmelter. Mijn zelfgebouwde Stoomwassmelter kan 32 ramen DN ineens uitsmelten. Ik heb een kunstof rechthoekige opbergbox met een afneembaar en scharnierend deksel dat ook kan vergrendeld worden via twee kunststof klipsen. Hierin heb ik in hout een kader gemaakt waaronder ik een fijne gaas heb genageld. Deze kader vangt straks ook het vuil op. In de ene kleine zijkant heb ik twee gaten geboord van 10mm waarin ik de slang van een stoom- behangstripper heb steken. Door het grote volume van de bak (120 liter) gebruik ik twee stomers die ik kocht in reclame bij een gekende materialen keten. Aan de andere korte zijkant heb ik onderaan in het midden een gat geboord van 10 mm waaruit de was loopt. Goedkoper en simpeler kan het echt niet( nog geen 100€).  Als je zo’ n bak koopt let dan op dat de binnenafmetingen groot genoeg zijn zodat je er ramen kan in leggen. De bak zet ik aan één zijde hoger zodat de was kan weglopen. Bij aanvang stomen, komt er eerst water daarna honingwater en dan pas was. Het vuil water en de honing giet ik zo snel mogelijk weg want de bijen weten heel snel waar je zit en komen maar al te graag helpen. De was wordt opgevangen en nadien nog eens extra opgewarmd. Na opwarming laat ik de was traag afkoelen zodat het nog achter gebleven vuil onder tegen de was komt hangen. Deze viezigheid kan je eenvoudig verwijderen zodat enkel zuivere was overblijft. De ramen die uit de stoomsmelter komen worden vervolgens in een ketel geplaatst waarin een oplossing van water en chemipro zit. Deze oplossing warm ik op tot plusminus 80 graden Celsius. Na twee minuten worden de ramen uit de kookketel gehaald en spoel ik ze na met zuiver water. Daarna hang ik ze te drogen onder de carport zodat het hout mooi recht komt. Het lijkt na droging dat de ramen nieuw uit de winkel komen.

Volkeren die je wil meegeven om het fruit te bestuiven worden best nog geprikkeld met prikkeldeeg of een suikeroplossing 1/1 (1 deel water en 1 deel suiker) of als er nog voldoende eetramen in de kast zitten trek je dit eten open door er met je beitel of een vork door te trekken. En nu maar hopen dat je volkeren snel ontwikkelen. Maar vergeet vooral niet te genieten van deze fantastische hobby!!!

Voor vragen of info contacteer via 0475/627987

Philip