We zijn al door de maartse bijen, nu nog even die aprilse grillen en het mooie weer komt eraan. Een drietal dagen geleden werden de eerste kasten geplaatst voor de bestuiving van de vroege kersen. Toch weer snel dit jaar. We hebben hopelijk de kans gehad onze volkeren te controleren. Rompen werden gewisseld zodat de onderste romp kon verwijderd worden en naar de Stoomwassmelter gebracht worden. Zwakke volken werden verenigd zodat we weer over gelijke sterke volkeren beschikken. Van een imker kwam de melding dat zijn kast vol doppen stond. Waarschijnlijk werd zijn koningin bij een vorige controle verongelukt waardoor de bijen redcellen trokken. De jonge koningin is ondertussen geboren en zal weldra op bruidsvlucht gaan. Of ze zal bevrucht worden is een heel groot vraagteken omdat er nog maar net begonnen is met het aanmaken van darrenbroed. Het resultaat zal zich binnende 30 dagen laten merken. Bij een onbevruchte koningin zal de imker in kwestie al snel merken dat er enkel darrenbroed wordt gemaakt. Beter was geweest dat hij het volk met verongelukte moer had kunnen verenigen met een ander volkje, maar dat was hier niet mogelijk. Ook een nieuwe koningin invoeren had een zeer goede oplossing geweest maar ook deze was nergens voorhanden. Als het resultaat bekend is geef ik bij de volgende graag even mee. We zien ondertussen onze kasten sterker en sterker worden. De koningin is serieus aan de leg terwijl de werkbijen aangevlogen komen met hun laarzen vol stuifmeel van de wilgenkatjes. Door het binnenkomen van voldoende stuifmeel is bij de meeste kasten het probleem van nosema ook opgelost. Ikzelf heb vandaag mijn volken gecontroleerd (30/3/2017) en zie dat elke kast ongeveer acht ramen broed heeft. Omdat ik ook heb vastgesteld dat er al redelijk veel nectar is opgeslagen heb ik meteen besloten om een honingzolder te plaatsen. Vorige week had ik de koningin al op de tweede romp gezet door tussen beide rompen een koninginnenrooster te plaatsen. Op de bovenste romp heb ik ook meteen een darrenraam gezet en zie dat men hierop vandaag al aardig heeft gewerkt. Een darrenraam plaats je best op de tweede plaats van links of rechts. Dit kan een gewoon raam zijn zonder waswafel ofwel verdeel je dit raam in drie door er twee latjes tussen te maken. Op een raam door drie gedeeld wordt er wekelijks één deel uitgesneden. De eerste week 1 (misschien zat er nog niks), de tweede week snij je deel twee uit en de derde week deel drie. Wanneer je terug van voor af aan begint zal je elke week een deel uitsnijden dat verzegeld broed heeft. Omdat varroa graag in darren rode zit heb je op een ecologische manier heel wat varroa afgevangen. Bij een vol open raam wacht je best tot het broed is verzegeld vooraleer uit te snijden. Een darrenraam is ook leuk om je volk te. Ontroeren op zwermdrift. Als er plotseling niet meer aan het darrenraam wordt gebouwd is het voor de imker een teken om eens grondig te controleren op zwermdoppen. Het stoppen van bouwen gaat bijna altijd gepaard met zwermneiging. Normaal zou je een zwermneiging ook al eerder op de vliegplank moeten hebben opgemerkt want dan hangen je bijen namelijk in een baard onderaan je kast en liggen ze wat op de plank te lummelen. Voor de imker wordt het controleren stilaan opgedreven. De volgende dagen zullen we weer heel wat afgeladen remorken richting fruitstreek zien rijden. Hopelijk brengt het voorjaar van 2017 meer op dan het vorige jaar.

Voir vragen 0475/627987