iedereen ligt te vloeken en maakt zich zorgen over de voorjaarsoogst. Valt het u, net als ik op dat de seizoenen de voorbije drie jaar serieus veranderd zijn? De herfst loopt lang door en de winter blijft doorgaan tot mei. De laatste jaren stellen we vast dat de bijen in het voorjaar minder snel tot ontwikkeling komen vanwege het koude weer. Vorig jaar konden we de voorjaarsoogst op onze buik schrijven en het ziet ernaar uit dat degene die op locatie staan voor bestuiving of koolzaad ook dit jaar de oogst aan hun neus zien voorbij gaan. Zelf sta ik met enkele kasten op het koolzaad in Hannuit en stel vast dat de bijen wel uitgroeien tot sterke volkeren maar dat het weer snel zal moeten veranderen willen we op elke kast een verzegelde honingzolder zien. Vorig jaar was het helemaal niks terwijl we met een beetje mooier weer in het vooruitzicht toch hopelijk een honingzolder mogen oogsten naar het eind van volgende week toe. Vier jaar geleden brak ons draagtoestel doormidden en waren er een dag later twee dragers met enorme rugpijn. Toen hadden de bijen zeer snel twee opgehoopte honingzolders opgewerkt. Door het slechte weer moeten we wel opletten dat onze bijen voldoende eten hebben. Het weer zorgt er ook voor dat de bijen nog steeds niet de hoeveelheid darren hebben om echt in zwermstemming te komen. Maar binnen enkele dagen zou het 18 graden gaan worden en dan is het maar best dat we extra materiaal ter beschikking hebben om tijdig afleggers te huisvesten. Mensen die graag koninginnen kweken uit het overlarfproject houden best hun mail of website van de vereniging in de gaten om te zien wanneer er wordt overgelarfd. Wil je hieruit koninginnen kweken moet je zorgen dat je tijdig een volkje klaarmaakt zodat deze zonder problemen doppen aanvaard.

verder wens ik iedereen een warmere en drukkere bijen maand toe…

bij vragen. 0475/627987