Velen onder ons zijn teleurgesteld omdat het seizoen er weer bijna op zit. Velen klagen over een magere voorjaarsoogst, wat wel te verklaren is door de lange winter. Zelf moet ik zeggen dat de laatste oogst wel de totale opbrengst heeft goed gemaakt.

Ja het was het seizoen wel… een deel acacia was bevroren en na een kleine week regende de rest eraf. Als ik rondrijd zie ik dat er 80% van de linde geen bloemen heeft. Reden: afgevroren. Daarom kunnen we stellen dat het seizoen dit jaar een drie weken vroeger zijn einde kent. De meesten hebben hun afleggers gemaakt of zijn nog bezig met het wisselen van de koninginnen. Dit jaar is er opmerkelijk weinig zwermdrift geweest. De nieuwe cursisten die praktijk liepen kregen zelden een zwermdop te zien. Degene die hun laatste slinger hebben gedaan hebben de keuze gehad om de honingzolders terug voor enkele dagen onderaan te plaatsen om ze zuiver te laten likken om ze zo weg te zetten. Anderen hebben hun geslingerde ramen nat op elkaar gestapeld. Vergeet nooit uit voorzorg boven op je ramen een potje met daarin ijsazijn te plaatsen. Je stapelt alle bakken met ramen op elkaar, bovenop een potje met ijsazijn en daarop het deksel. Zo blijf je zeker dat de wasmot je ramen niet kapot maakt. Vergeet wel niet om regelmatig te kijken of er nog ijsazijn aanwezig is. Nu de honing eraf is, is het de hoogste tijd om de bijen te behandelen tegen de varroa. Dit kan door ze te broezen  (vernevelen) met oxaalzuur/water oplossing 30% of melkzuur 15%. Anderen behandelen met mierenzuur of een product uit het cascadesysteem. Binnen twee weken kan je bij de dierenarts of de apotheker terecht voor de strips van Bayer, namelijk polyvar yellow. Dit product mag je geen tweemaal na elkaar gebruiken vanwege de resistentie.

Ziezo, we kunnen onze honing beginnen roeren zodat we straks een mooi product in de potjes kunnen doen om vrienden en familie te plezieren. Verder kunnen we onze koffers maken om het voorbije seizoen te overzien vanop een terras ergens ter landen.

Prettig verlof…. maar moest je toch vragen hebben…. 0475/627987