Zover zijn we weer. De kinderen hebben hun zomers speelgoed ingeruild voor de boekentas. Wat vliegt de tijd hoor ik de meeste zeggen. Ondertussen heeft iedereen zijn honing geslingerd. Je hebt twee mogelijkheden: ofwel laat je de uitgeslingerde ramen door de bijen uitlikken door ze gedurende twee dagen onder de broekbakken te plaatsen, ze daarna droog weg te zetten ofwel zet je ze gewoon nat weg. Zelf zet ik ze steeds nat weg. Ik plaatst een styrofoamplaat op de grond en plaats daar mijn proper gemaakte rompen op elkaar met daarin de uitgeslingerde ramen. Tussen een toren van tien rompen zet ik in de midden en bovenaan een glazen pot met daarin ijsazijn, bovenaan sluit ik de toren af met een deksel. De ijsazijn moet ervoor zorgen dat er geen wasmot in de ramen kan. Vergeet niet om af en toe eens te controleren of er nog voldoende ijsazijn aanwezig is. Andere imkers hebben versleten diepvriezers waarin ze hun ramen opbergen. Wat nu zeker niet mogen vergeten is zorgen dat we de koninginnen prikkelen om voldoende winterbijen te hebben. Houd hierbij rekening dat de koningin voldoende plaats heeft om te leggen. Velen onder ons zijn bijna rond met het inwinteren van hun volkeren. Ook hierbij blijft het opletten dat de koningin voldoende plaats heeft om te leggen. En het allerbelangrijkste op dit moment is ervoor zorgen dat de bijen varroavrij geraken. Bijen vol varroa zullen de winter niet doorkomen!!! Er is momenteel bij de apotheker of de veearts ” apivaryellow” verkrijgbaar. Dit zijn soepele strips die je voor je vlieggat moet monteren. De bijen gaan door de geperforeerde gaten naar binnen moeten waardoor de varroa wordt gedood. Het is een strip waarbij je nog wat bricolleerwerk hebt vooraleer het kan gemonteerd worden. Bayer zal waarschijnlijk een strip maken met een ander bestanddeel zodat we volgend jaar op dezelfde manier kunnen behandelen omdat de werkzame stof is veranderd. Je kan ook je ramen één voor één broezen met een oxaalzuur-water oplossing van 3,5%. Dit is uiteraard erg arbeidsintensief. Oxaalzuur behandeling via een omgebouwde koffiezet kan ook, maar meestal gebruikt men hiervoor een varoxtoestel. Anderen gebruiken via het cascade systeem  amitraz, maar hiervoor heb je uiteraard een voorschrift nodig van je veearts. Dit product wordt op een geprepareerd lapje stof gedaan of gewoon op een stukje karton van een eierenverpakking. Men gaat dit lapje of karton onder de kast stoppen terwijl het smeult. Ondertussen plaatst men het dak op een kiertje zodat een soort schouweffect ontstaat. Nog anderen leggen apivarlifestrips of apistan op de toplatten. En uiteraard is er ook nog het gebruik van 60% mierenzuur. Dit kan men via dispensers in de kast laten verdampen. Pas wel op voor verbranding. Het is raadzaam om tijdens de behandeling van gelijk welke methode een pp3 masker te gebruiken, niemand onder ons heeft er baat bij om ooit longkanker te krijgen. Als je kasten mooi op gewicht staan en je hebt je bijen zo goed als varroavrij gemaakt kan je bijna in de zetel gaan zitten en je bezig houden met het lezen van vakliteratuur. Natuurlijk niet vergeten om je materialen nog te reinigen zodat ze mooi en proper klaar staan voor het volgend seizoen, want zoals ik in het begin aanhaalde” de tijd vliegt”… Misschien even ter geheugen: een segeberger volk op twee rompen breng je best naar 36 kg inclusief kast en een volk op één romp breng je best naar 24 kg. Moest je vaststellen dat je een bepaald volk hebt dat te zwak is om alleen de winter door te komen of waarvan de koningin weg is, kan je deze eenvoudig verenigen met een ander volk zodat je toch een voldoende sterke kast hebt om de winter door te halen. Als je twee volken verenigd zorg dan steeds dat niet met twee koninginnen zit want anders heb je gehaait problemen. Het verenigen van een volk doe he best met de krantenmethode. Je legt een krant op de toplatten van het eerste volk en maakt deze krant een beetje vochtig, prik er enkele gaatjes in en plaats dan het volk erop dat je ermee wil verenigen. Als je twijfelt of er nog een koningin op de bovenste ( meestal zwakste volk) zit, plaats je best tussen de te verenigen rompen een koninginnenrooster zodat je achteraf de koningin ervan af kan plukken. Als de vereniging goed verloopt zou je na maximum twee dagen een hoop krantensnippers voor de kast moeten zien liggen. Meestal zegt de imker dan dat de bijen de krant hebben uitgelezen.

Moest je vragen hebben mag je me steeds contacteren… 0475/627987.

Philip