Het blijft tot de laatste moment een vreemd jaar. Imkers weten te melden dat de bijen meer opeten dan dat ze krijgen. Niet moeilijk met zulk weer. Ik deed daarstraks mijn kasten open en stelde vast dat 80% van de kasten op twee rompen nog beschikken over 6-8 ramen broed. Niet moeilijk dat onze werkertjes nog steeds veel eten nodig hebben. In de natuur is er niet echt veel meer te halen. We zien onze bijtjes nog steeds met afgeladen laarzen binnenkomen, maar is dat wel zo gunstig? Ik vrees van niet, ik stel vast dat dit het stuifmeel is van de mosterdplant. Het gevaar zit er in dat onze ” winterbijen” zich letterlijk, als zomerbijen aan het dood werken zijn. Ik hou mijn hart vast en blijf hopen dat er straks voldoende winterbijen overblijven. Maar één goede raad: probeer de kasten ondanks alles naar het juiste gewicht te brengen, en dit zolang het weer dit toelaat. Zodra het veel kouder wordt is het geven van vloeibaar eten af te raden. Dan geef je best suikerdeeg dat meteen wordt verbruikt door de bijen. Een heel belangrijke taak is ervoor zorgen dat onze bijen niet ten onder gaan aan de varroa. Imkers die vier weken geleden vertelden dat hun volken bijna varroavrij waren, schreeuwen nu dat hun bijen verstikken door herbesmetting. Dus ook hier maar één goede raad: probeer te behandelen om je volken zo varroa-arm de winter in te laten gaan.

Is het geen varroa waarover gesproken wordt, dan is het een gesprek over de kleine kastkever, en nu komt er nog die leuke Aziatische vreetzak bij. Moest je zo een beest tegen komen raad ik je aan dit meteen te melden. Bijkomend kan je deze hoornaar proberen te volgen om zijn verblijfplaats te weten zodat er een mogelijkheid  bestaat het nest uit te roeien.

Velen onder ons vinden het jammer dat hiermee het bijenseizoen weer op zijn einde loopt. Maar voor een echte imker houd het nooit echt op. Misschien is er nu extra tijd om wat extra lectuur door te nemen, Om naar onze periodieke studievergaderingen en/of praatavonden te komen.

Laten we zorgen dat we onze bijtjes zeer snel hun verdiende Winterrust kunnen geven. We blijven het gewicht wat in de gaten houden, zorgen dat we tijdig pakken suikerdeeg in huis hebben en niet vergeten oxaalzuur in te kopen om hiermee later dit jaar (dit 21 dagen na enkele koude dagen en vriesnachten, maar hierover zal ik jullie tijdig berichten) onze bijen in tros te kunnen behandelen tegen varroa.

Vergeet ook niet je lidgeld te betalen. Voor een hoofdlid binnen belgie betaal je 30€ en voor een bijlid betaal je slechts 10€. Voor eventuele vragen 0475/627987