Wat zijn die bijen dit jaar moeilijk in te winteren. Ik geef ze vier kilo bij en ze zakken zes kilo! Dat is een zin die ik meermaals te horen krijg. En toch heeft niet iedereen dit probleem. Waarschijnlijk is de ene plaats de andere niet, of is er elders meer dracht te halen? Wat bij mij opvalt is dat er bijna op alle kasten nog vier tot zes ramen broed zitten. Dat houd natuurlijk in dat de bijen meer eten nodig hebben! Gelukkig is er in mijn omgeving voldoende dracht. Ondertussen hebben we nog eens gecontroleerd of er nog voldoende ijsazijn op onze opgestapelde ramen staat zodat we de wasmot geen kans geven. Zwakke volken zijn verenigd met anderen zodat we met sterke kasten de winter in kunnen. Natuurlijk niet vergeten te controleren op mijtenval want de meeste onder ons zitten met herbesmetting. Verder is het hopen dat onze bijen gezond de winter doorkomen om vanaf februari weer in de startblokken te gaan staan. Uiteraard gaan we onze bijen nog bedruppelen met een oxaalzuuroplossing zodra dit mogelijk is en onze bijen in tros zitten. Blijf het gewicht in de gaten houden zodat onze bijtjes niet hoeven om te komen van honger. Bij vragen 0475/627987. Groeten, de voorzitter.