Vanacht heeft het licht gevroren en vandaag kwam de temperatuur niet boven 4 graden celcius. Hopelijk is dit morgen nog het geval en wil dit zeggen dat we over 21 dagen, namelijk op 22 december een winterbehandeling kunnen doen met oxaalzuur te druppelen, tenminste als onze bijen op tros zitten. Het best maak je een oplossing van 600gr kristalsuiker die je oplost in 600ml warm water. In deze oplossing doe je 35gr oxaalzuur. Zorg dat deze mengeling lauw is om te bedruppelen. Je checkt eerst via het kijken door de afdekplastiek  hoeveel straten bijen je tros omvat. Trek vervolgens voor elke bezette straat een spuitje van 5ml op ( kan je kopen bij apotheker of hobbywinkel). Dan sla je de helft van de afdekplastiek open en spuit druppelend per straat een spuitje leeg, vervolgens doe je dit ook met de tweede helft en klaar is kees. Dergelijke handeling hoeft de bijen niet langer dan 1 minuut te verstoren. Indien de bijen niet op tros zitten opteer ik om oxaalzuur te verdampen met de varox.

Hopelijk ben jij niet bij degene die al hebben vastgesteld dat hun bijen verdwenen zijn terwijl de kast nog vol eten zit! Want dan moet je jezelf afvragen of je niet teveel hebt ingevoerd waardoor je de koningin onvoldoende plaats hebt gegeven om voor voldoende winterbijen te zorgen, of dat je niet wat te laks bent geweest bij het behandelen tegen varroa.   Veel kan je nu niet doen aan de bijen, het enige is af en toe eens controleren of er voldoende  eten aanwezig blijft in de kast. Zelf leg ik al jaren rond de jaarwisseling een pak suikerdeeg op de toplatten met goede resultaten. Enerzijds prikkel ik hierdoor de bijen vroegtijdig om met sterke volken naar de bestuiving te kunnen en snel aan koninginnenteelt kan beginnen. Anderzijds verstoor ik mijn broed niet en heb ik het broednest in de midden met links en rechts eten. De bijen schuiven bijvoorbeeld op naar links… er komt plots een sterke winterprik…. het eten links raakt op en door de koude raken ze niet meer naar de rechterkant en vriezen dood…. wel!!! Met een zak deeg in de midden raken ze wel probleemloos aan de andere kant en komen alsnog goed de winter door. Persoonlijk heb ik geen boodschap te weten hoeveel mijn volk nog weegt in de winter, het wegen verstoort hen alleen,  daarom controleer ik voorzichtig en is de zak deeg bijna op leg ik gewoon een nieuwe. De overschot van verschillende kasten kneed ik samen en gebruik het later om een aflegger  te voeden of een Ewk te vullen. Ik wil nog meegeven dat wij op donderdagavond in ons lokaal uitleggen hoe je varroa kan tellen met de poedersuikermethode en bijkomend leren we he hoe een oxaalzuuroplossing te maken. Mensen die komen en een afsluitbaar pit of fles meebrengen kunnen gratis klaargemaakte oxaalzuuroplossing krijgen. Het enige wat je moet doen is dan zo snel mogelijk ( liefst volgende dag) je volken behandelen.

Ik wens namens gans het bestuur jou en je ganse familie prettige eindejaarsfeesten toe. Geniet in deze periode ten volle van de gezelligheid en warmte van je gezin en familie.

Philip Duts. 0475/627987