Dag 2017. U was voor mij niet het slechtste jaar maar toch hoop ik tijdens uw opvolger minder problemen te kennen. Bijna elke imker had dit jaar te maken met “sjoemelwas” . Bij het intikken van dit laatste woord gaf mijn woordcorrector het woord “sjoemelaars”. Gelukkig heb ik het tijdig gezien en verbeterd, al kan je je toch de vraag stellen of de woordcorrector het niet juist had, want had het toch weer niks te maken met geld?

Het is heel fijn te zien dat ons ledental stijgt alsook het aantal imkers wereldwijd. De statistische cijfers daarentegen geven weer dat slechts 4% effectief imker blijft na vijf jaar. Dus maar hopen dat het voor velen geen modegril is om bijtjes te houden want mijn grootste angst is dan,, wat met die levende wezens als men de hobby wil beëindigen! Het meest stoor ik mij aan die mensen die uit de imkerij munt proberen te slaan,,, men heeft drie kasten en verkoopt volop alle nevenproducten van bijen die je maar kan bedenken,, dan stel ik me de vraag wat ik al die jaren fout heb gedaan? Ik ben al blij als ik break-even  zit na al die jaren! Wat doe ik verkeerd, waardoor mijn bijen geen 100 kg honing per kast leveren?  Maar dit is een gegeven van alle tijden en ik vrees dat dit nooit anders zal worden.

Wat en hoe 2017 ook was, 2018 zal weer heel anders zijn. Misschien klagen we niet over de gehaalde honing maar is het weer gans wat anders… iedereen kijkt uiteraard met bange ogen naar elke hoornaar die hij ziet… want het moest toch maar eens die Aziatische wreedaard zijn…. alertheid is zeker aangewezen en hopelijk loopt het niet zo een vaart.

Iedereen heeft ondertussen onze agenda kunnen lezen voor 2018 en zal het met mij eens zijn dat deze weer goed gevuld is. En dan is dit niet alles… zo probeer ik ook dit jaar weer een samenaankoop voor materiaal, wintervoeding en honingpotten te organiseren. Nog andere zaken liggen in de schuif die we misschien gezamenlijk kunnen bouwen waardoor onze hobby het steeds eenvoudiger krijgt.

Natuurlijk zou ik nog even kunnen doorgaan en daarbij enkele belangrijke zaken vergeten,,, namelijk dat we ook nu onze bijen niet mogen vergeten! Tal van imkers hebben al heel wat volkeren verloren. Daarom is het belangrijk te controleren of ze voldoende eten hebben. Ik leg steeds preventief een pak suikerdeeg op de toplatten. Voor uitleg mag je steeds bellen. Wat ook belangrijk is, is de winterbehandeling die in het vorige Maandpraatje terug is te vinden…. zitten ze op tros kan je bedruppelen, zitten ze los is elke vorm van sublimatie goed. Wat je ook doet, alles is beter dan niks doen!

Ik wil afsluiten met mijn bestuur te bedanken voor hun inzet tijdens tal van activiteiten en u als imker wil  ik bedanken voor uw lidmaatschap en aanwezigheid tijdens onze organisaties. Verder wens ik ieder van jullie alsook je familie het allerbeste voor 2018, dat 2018 een jaar mag zijn zonder zorgen en een goede gezondheid. Dat we ons geen zorgen moeten maken over dreigingen in de wereld…. dat al onze goede voornemens mogen uitkomen….

GELUKKIG NIEUWJAAR

Uw voorzitter,

Philip Duts. Waterstraat 42. 3980. Tessenderlo 0475/627987