Het is al 3 april en ik moet het Maandpraatje nog schrijven. Het is te zeggen, wat moet er geschreven worden? Dat de natuur nog steeds een achterstand heeft?

Ik denk niet dat we daar als imker nog lang willen op wachten! MAAR er komt beterschap. Stillaan zien we de wilgen in bloei staan en hebben we toch al kunnen genieten van enkele dagen waarbij de bijtjes enorm vlogen. Het is formidabel hoe ze weer binnen komen met afgeladen laarzen. Wat er al meteen op wijst dat de koningin nog op de kast zal zitten. Enkelen onder ons zullen misschien al een mogelijkheid gezien hebben om hun volkeren wat grondiger te bekijken. En uiteraard kan je dan je volk het beste inschatten. Volken zonder koningin Kan je gauw verenigen met een sterker volk. Ook moest je koningin slecht zijn of darrenbroedig is het nu het moment om de slechte moer te verwijderen en het volk samen te brengen met een sterker volk. Verenig nooit twee zwakke volken met elkaar want waarschijnlijk is de kans groot dat het samengesteld volk ook niet wordt wat je had verwacht. Daarom is het raadzaam een zwak volk te verenigen met een sterk volk…. je zal zien…. het loont de moeite!

Indien de mogelijkheid zich nog voordoet om je kasten van twee naar 1 romp te brengen kan je op deze wijze de helft van je raat vernieuwen. Het is natuurlijk veel moeilijker als je volk al goed verspreid zit over de twee rompen. Het is met deze koude dagen nog altijd niet slecht om je volk een knusse, warme woning te geven. De koningin zal er alleen meer door gaan leggen. Ga zeker je broed niet door elkaar halen, want dat geeft gegarandeerd problemen. Wat we zeker niet mogen vergeten!!!! ZORG NOG STEEDS VOOR ETEN. Denk niet te snel,, oh, ze komen goed afgeladen binnen,,,, nu is alles in orde. Ikzelf heb vastgesteld dat een volk (goedgevuld) op 1 romp bijna 2 kg suikerdeeg heeft opgegeten op 1 week. Het was wel zo, dat er bijna 8 ramen broed was in die kast. Zo’n volk geef ik dan ook meteen een tweede romp. Deze bestaat uit 5 uitgeslingerde (nat weggezette)honingramen en de rest nieuwe waswafels. Wie zich afvraagt wat een nat weggezet honingraat is!!! Je kan je ramen na het slingeren gedurende 24 uur teruggeven (plaats op bodem) aan je bijen zodat zij deze ramen kunnen uitlikken. In dat geval spreekt men van droge honing ramen. Als je ze na grondig geslingerd te hebben meteen opstapeld en wegzet spreekt men van droge ramen of uitgelikte ramen. Normaal kan je deze ramen gewoon opgestapeld wegzetten. Let wel op!!! Want heb je in je stapel toevallig eennraam zitten waarin ooit broed heeft gezeten zal je bakjes met ijsazijn moeten vullen en die tussen je stapel zetten om de wasmot te voorkomen. EN DAN nog vervang je best regelmatig de ijsazijn, want zelf heb ik ooit voorgehad dat de ijsazijn zijn werking was afgenomen waardoor ik na de winter enkele ramen kon vernietigen omdat de wasmot er was in gekomen. Weet ook dat de poppen van de wasmot zich in de wanden van een segeberger boren waardoor ze weliswaar heuse kunstwerken maken van je styropor kasten. Maar waardoor ze enorm worden beschadigd en je herstelling zal moeten uitvoeren. OPLETTEN dus voor die MOT.

Vanaf volgende week zou het weer gaan veranderen wordt door de weermensen gezegd…. ik kan het alleen maar toejuigen, want al mijn winteractiviteiten zijn uitgevoerd en ik zit te wachten op een telefoontje van de fruitteler. Want het is nog zoveel mooier om je bijen te zien vliegen tussen de bloesems in de fruitstreek. EN we doen een goede daad door te gaan bestuiven.

Heb je nog vragen mag je altijd bellen naar Philip op 0475/627986