Het is ook nooit goed.. nu hoor ik elke imker klagen dat er weer te veel honing is. Veel te veel werk hoor ik overal. Voor een beginnende imker is dit formidabel, al hoop ik dat de teleurstelling de volgende jaren niet te groot is. Hopelijk heeft iedere imker gebruik gemaakt om zijn volkeren te behandelen tegen varroa toen hij de honingzolders in zijn slingerlokaal had staan! Want blijf onthouden dat enkel een gezond volk straks de winter doorkomt. Het is een kort maar krachtig seizoen,,, we haalden volop wilgenhoning, acacia, en zelfs de linde staat op vele plaatsen reeds in bloei. Concreet zou je kunnen stellen dat we rond 26 juni het einde van dit bijenseizoen kunnen verwachten. Tenzij degene die nog naar de heide trekken. De meeste onder ons hebben hun afleggers gemaakt om die eventueel later terug te verenigen, of om de stand uit te breiden. Degene die net te laat waren mochten hun zwerm gaan scheppen of zagen hun volk aan hun neus voorbij gaan. Wie weet staat je zwerm nu bij een collega. Opletten of er al dan niet doppen zijn blijft de boodschap. Want een nazwerm wil je echt niet hebben. Vanmorgen heb ik een beginnend imker van dergelijk euvel net op tijd kunnen redden… het volk had reeds gezwermd en nu kwamen de nazwermen. Bij het openen van de kast zag ik een uitgelopen dop en tal van reeds uitgebeten doppen. De koningin was nog volop bezig met de doppen op te sporen om haar rivalen af te steken, niettemin zagen we een dop uitlopen en vonden we nog 5 bijna uitlopende doppen. Gelukkig waren er nog voldoende bijen op de gezwermde kast waardoor we hieruit enkele ramen konden halen die we in een nieuwe kast konden steken en hierbij de koningin die we net konden vangen toen ze uit liep. De andere doppen (5) zitten nu in de broedstoof, waarvan er al twee zijn uitgelopen. Hadden we hier een uur later aangekomen waren er vast en zeker 7 nazwermen vertrokken. Je volk op regelmatige basis controleren is nog steeds geen overbodige luxe. En tussen de controles door kan je nog wat koninginnen telen en je honing slingeren.