Nog nooit was het seizoen zo kort als dit jaar. Eerst dachten we dat het niet zou beginnen en nu is het al voorbij. De maatstaf om rond 21/7 de laatste keer de slinger aan te draaien was vorig jaar vervroegd naar 5/7 en dit jaar zien we het seizoen eindigen rond 26/6. Het was kort maar heftig en nooit was de honingopbrengst zo groot. Wel opgelet mensen, want ik zie mijn bijen al in de honingzolder hangen om te eten, wat wil zeggen dat er geen dracht meer is. Wil je nog wat zomerhoning is het hoog tijd om te slingeren. Maar wees fair en slinger niet al de honing uit de broedbakken maar laat nog wat over voor de harde werksters. En bovenal… vergeet geen eten te geven als je ze alles hebt afgenomen. Ook heel belangrijk na de laatste oogst is de aanvang van de behandeling tegen varroa. Iedereen gebruikt zijn eigen methode en wat die ook mag zijn,,, doe het want anders zie je de negatieve resultaten na de winter. Vergeet niet nu de zonnewende is geweest om je broedbeperking weg te halen! Houd ook heel goed in de gaten dat je bijen, je koningin niet blokkeren door de broedramen vol te stoppen met eten dat ze halen van de groenbemesters of andere planten nog te halen! Je koningin moet voldoende plaats blijven houden om te zorgen dat er voldoende winterbijen zijn om straks de winter door te komen. Verder kunnen we onze controles beginnen af te bouwen als we zeker zijn dat onze volkeren perfect in orde zijn. .. .. Is alles in orde??      Wel dan wens ik ieder van jullie een prettige vakantie toe. Velen onder u zie ik nog wel op onze jaarlijkse bbq, de rest hoop ik terug te zien op onze eerste samenkomst in september.

prettig verlof iedereen, verwaarloos je bijen niet tijdens je afwezigheid en hopelijk tot september

je voorzitter, Philip Duts.  Bij vragen 0475/627987