De vakantie periode zit erop. De meeste onder ons hebben met hun familie kunnen genieten van een deugddoende vakantie. Al blijft een echte imker thuis tot zijn volken klaar zijn voor de winter.

De drachtperiode schoof weer maar eens op. Over twee jaar eindigde het seizoen op 15/7, vorig jaar was het 5/7 en dit jaar was het gedaan met halen op 26/6! Toch hoor ik dan imkers zeggen, “ze halen nog volop hoor”. Ze zullen nog halen maar het zal verdomme weinig zijn. Zeker door de hete zomer was het armoede. Dit kon je zien aan de broedstoof die iedereen plots had. De meeste die me wisten te zeggen dat er bij hen nog genoeg te halen viel waren degene die eerst nog op vakantie gingen. Slingeren in een drachtloze periode doe je beter niet en als het toch niet anders kan, doe het dan met de nodige discipline. Ga niet midden in de dag al zwierend met je ramen naar een openstaand slingerlokaal. En laat zeker de geslingerde ramen en/ of gebruikt materiaal niet buiten staan om te laten proper likken. Je creeert in een mum van tijd roverij, niet alleen aan je eigen volken maar ook aan collega imkers hun stand. Rovende bijen kunnen in zeer korte tijd heel wat volkeren van jezelf of collega’s vernietigen. Fijn is anders. Daarom ook goed opletten wanneer je je volkeren gaat voorzien van wintereten. Doe dit steeds s’morgens heel vroeg of s’avonds als de bijen niet meer vliegen.

Inwinteren: zorg dat je bijen voldoende eten hebben om de winter door te komen. Maar zie vooral dat je voldoende nestruimte behoud zodat de koningin voldoende kan blijven leggen zodat je straks met voldoende winterbijen de winter ingaat. Een regel die we meestal hanteren voor een segeberger op twee rompen is 36-38 kg en 1 romp 22-24 kg als totaal gewicht inclusief kast, bijen en eten. Ik merk op dat sommigen heel complexe attributen bedenken en bricoleren om hun kasten te wegen terwijl het echt heel simpel kan. Ik zeg niet dat het dan het exacte gewicht is maar toch bijna het exacte. Ik neem een weegtoestel uit hubo of Kruidvat waarmee we reiskoffers wegen ( kost geen 7€) ik haak ze aan de achterkant onderaan de bodem van mijn kast. Vervolgens hef ik slechts de helft van mijn kast omhoog, dit getal vermenigvuldig ik met twee en ik heb ongeveer mijn totaal gewicht. Kan het nog eenvoudiger? Ik probeer steeds ingewinterd te hebben rond 15 september waarna ik mijn volken zoveel mogelijk gerust laat. Houd rekening dat de landbouwers geen groenbemesters hebben kunnen zaaien vanwege de hitte. Dus moet je zelf bijvoederen en niet hopen op iets dat niet zal komen. Ik hoop uiteraard dat iedereen zijn volken behandeld heeft tegen varroa, want dit is één van de voornaamste oorzaken van wintersterfte. Het was leuk vast te stellen dat mijn actie naar verdeling van polyvar yellow zo een succes was. 1240 kasten hebben een strip voor hangen om de varroa te kop in te drukken.

Vragen? 0475/627987 Philip