Beste collega’s,  hopelijk hebben jullie je kasten gestuurd om voldoende winterbijen te hebben. Om dit te bekomen moest je zorgen dat je koningin niet werd geblokkeerd omdat de werksters haar geen plaats gaven te leggen omdat ze elke cel vol eten stopten. Dit kon zowel het aangeboden wintereten zijn alsook de groenbemesters. Natuurlijk heeft alles voor- en nadelen. Het constant plaats geven zorgde er bij mij voor dat ik nu nog met minimum 5 ramen broed zit. Meteen de reden waarom mijn volkeren 3 kg zijn verminderd in gewicht. Is dit een luxe?ik zal het laten weten na de winter. Ik zie nu enkel kasten die overlopen van de bijen. Gelukkig hebben ze voldoende stuifmeel aan boord. We hopen allemaal dat we voldoende wintereten in vloeibare toestand hebben kunnen aanbieden voor de winter zijn intrede doet. Als je niet-voorspelde het gewenste gewicht bent geraakt is het raadzaam om voldoende voederdeeg in te slaan zodat je meteen kan opleggen  wanneer de bijen tekort komen. Dit zal voornamelijk gaan gebeuren half januari. Hoe weinig varroa er viel na de laatste slingerbeweging des te meer hoor ik nu dat er een teveel is aan varroa. Mensen met de polyvar strips zitten in de positieve lijn, anderen is raadzaam de volkeren te behandelen. Want bijen met teveel varroa halen meestal de winter niet.

Dus wat hebben we geleerd.:: voldoende eten en behandelen!!! Verder wens ik je het genot aan de winteractiviteiten en de welverdiende winterrust. Natuurlijk is de winterperiode de ideale tijd om je verder te bekwamen via tal van cursussen, voordrachten en praatavonden. Ik hoop je daarop alvast ergens tegen te komen.

Wil je graag het lidgeld storten voor 2019?? Dit kan!  Voor 30€ ben je hoofdlid en voor 10€ bijlid. Mensen buiten Belgie dienen 40€ te betalen.

Vragen. 0475/627987.

De voorzitter