1 november. Nog twee maanden en we zijn weer een jaar verder. Ondertussen heeft het bestuur niet stilgezeten en zijn we de laatste hand aan het leggen op de nieuwe activiteiten agenda. Deze zal je zeer binnenkort ontvangen.

Ik zie de bijen nog steeds hevig vliegen en binnen komen met gevulde stuifmeelbotjes. Mooi om te zien…. Vorige week bij kleine controle zag ik nog steeds volkeren met 3-5 ramen broed. Op zich mooi maar toch maakt dit me een beetje angstig. Zorg zeker dat je bijen met niet te veel eten zitten. Het gevaar hiervan is dat je bijen zouden bevriezen bij plots vriesweer. Natuurlijk te weinig eten geeft ook problemen. Hetgene waar we ons moeten voor behoeden is het grote aanbod aan groenbemesters die je overal tegen komt. Onze bijen vliegen hier zo gretig naartoe dat ze als het ware zomerbijen worden terwijl ze onze winterbijen zouden moeten zijn die tot zes maanden moeten blijven leven. De mensen die de polyvar strips hebben geplaatst hoeven niet echt meteen een behandeling te doen tegen varroa. Degene die dit niet hadden, moeten allert blijven dat je bijen straks niet tenonder gaan door een teveel aan varroa. Verder zou er niet teveel mogen gebeuren aan de bijen en kunnen we deze extra tijd gebruiken om onze materialen op te kuisen, eventueel te herstellen en bij te schilderen. En tijdens de rustige periode kan je misschien tijd vrijmaken om ergens een cursus mee te pikken.

Nog vragen? 0475-627987