Alweer gaan we die maand in, waar we afscheid nemen van een jaar dat weer sneller leek te lopen als het vorige. December is de maand bij uitstek om de laatste werkzaamheden uit te voeren zodat je materiaal er weer netjes bij ligt voor het komende seizoen. Waar we zeker moeten opletten is dat onze bijen niet gaan omkomen van honger. Door het aanhoudende mooie weer heeft de koningin blijven door leggen. De natuur was aan zijn tweede heropleving bezig waardoor we de werksters massaal met stuifmeel zagen binnen komen. Hierdoor hadden de meeste nog tot voor kort tot 6 ramen broed. Op zich niet slecht maar dat zorgde voor een enorme vreetpartij. Zelf constateer ik dat er kasten zijn die nu nog amper 30 kg wegen terwijl ik ze had ingewinterd op 38 kg. Uiteraard zullen we moeten bijvoederen met deeg omdat de bijen door de verminderde temperatuur geen vloeibaar eten meer opbergen. Enige tijd geleden heeft het drie nachten gevroren en was de dagtemperatuur erg laag, hieruit heb ik effe doorgeteld en kom ik uit op 8 en/of 9 december als de ideale moment om te gaan bedruppelen tegen de varroamijt. Dit op voorwaarde dat ze op tros zitten, anders heeft druppelen niet veel nut. Het bedruppelen doe ik met 600gr kristalsuiker, 600ml water en 35 Gr oxaalzuur. Dit los ik samen op en houd het produkt op 35 graden. Eens het deksel van de kast zie ik door de dekplastiek hoeveel straten met bijen op tros zitten. Voor elke bezette straat trek ik een spuitje van 5 ml op met het produkt en druppel deze leeg over 1 straat. Zo worden alle bezette straten gedaan. Dit hoeft niet langer dan een halve minuut te duren om de bijen niet te laten afkoelen. De overschot van het produkt wordt weggegoten.!!

En als we ons materiaal hebben op orde gezet, onze papieren op orde gebracht, het lidgeld betaald, dan komt de tijd om te wachten op het volgende seizoen. Onze leden zie ik graag op de nieuwjaarsreceptie op zaterdag 5 januari om 18.00h in ons imkerlokaal.

Voor iedereen prettige eindejaarsfeesten gewenst.

De voorzitter 0475-627987