Januari, de maand waarbij we enkel moeten in de gaten houden dat onze bijen over voldoende eten beschikken. In principe hebben we de oxaalzuurbedruppeling kunnen uitvoeren zodat onze bijen zo min mogelijk last hebben van varroa. In principe doen we dat 21 dagen na twee opeen volgende vriesnachten gevolgd door dagtemperaturen niet hoger dan 5 graden celcius. Oxaalzuur om te bedruppelen verschilt tov de oxaalzuuroplossing die we tijdens het seizoen (nooit met honingzolders erop) gebruiken. In het seizoen maken we een 3% oxaalzuuroplossing met water. Dit product kan na gebruik bewaart worden in de diepvriezer. De oplossing voor de winterbedruppeling bestaat uit water, suiker en oxaalzuur. Ik gebruik 600ml water dat ik lauw maak. Hierin los ik 600 gram kristalsuiker op. En daarin meng ik 35gr oxaalzuur. Dit product maak je best net genoeg aan om al je volken te behandelen. Doordat er suiker werd bij gedaan kan dit product niet bewaard worden. Er ontstaat namelijk een gevaarlijk chemische goedje. Best koop je een 10 tal spuitjes van 5ml bij de apotheker. Je maakt de oplossing lauwwarm, kijkt hoeveel straten er op tros zitten en trekt evenveel spuitjes op van 5ml. Je haalt de helft van je afdekplastiek weg en bedruppeld de bezette straten. Nadien doe je de dekplastiek dicht en herhaal het bedruppelen bij de andere helft van het volk. Voor vragen 0475/627987. 2018 was een raar jaar. Het was uitmuntend weer waardoor de meeste veel meer honing konden oogsten. De andere kant van de medaille is dat de bijen nog steeds met broed zitten. Wat ik zelf vast heb gesteld en nu ook van collega’s hoor, is dat de bijen allemaal enorm veel eten hebben verbruikt. Dus opletten dat er voldoende eten aanwezig blijft is de boodschap. Hopelijk verliezen we weinig volkeren tijdens de winter zodat we met gezonde en sterke volken het nieuwe seizoen kunnen ingaan. Verder wil ik ieder van jullie bedanken om trouw lid te blijven van onze vereniging en wens ik u en gans je familie van harte een gezond 2019. Hopelijk zien we elkaar op de nieuwjaarsreceptie die zal doorgaan in ons lokaal op 5 januari om 18.00h

Uw voorzitter