Terwijl de ene de nieuwjaarsrecepties her en der nog aan het verteren is, zit de andere te wachten en kan de winter niet snel genoeg gedaan zijn. Ik ben overtuigd dat de meeste imkers zitten te popelen om terug te kunnen starten met hun passionele hobby. We zullen toch nog eventjes geduld moeten hebben tot we verlost zijn van het witte sneeuwtapijt en de eerste warme dag zich aanbied.

Zodra we de kans hebben zullen de bodems vervangen worden of gereinigd. Op die manier zijn we verlost van de overleden bijen. Meestal wordt gelijktijdig de onderste romp verwijderd en worden de bijen op 1 romp (bovenste) gezet. Door de warmte zal de koningin sneller aan de leg gaan, wat zeer belangrijk is voor de imkers die op bestuiving gaan. Geen enkele fruitteler zal je willen betalen voor een hand vol bijen. Als regel neemt men 8 ramen bijen om op bestuiving te gaan.

Als we de onderste romp hebben weggehaald kunnen we de ramen beginnen uitstomen zodat we onze was verder kunnen zuiveren om er terug waswafels van te gieten of walsen. De lege ramen worden nog even afgekookt in een chemische wateroplossing. Dit kan soda zijn of bijvoorbeeld arsegan puro caustic. Ikzelf gebruik het laatste en koop dit bij een groothandel van bierbrouwprodukten in Nederland. Met dit produkt ontsmet en reinig ik ook mijn rompen. De afgekookte ramen worden nagespoeld met zuiver water ennzullen er terugvalt nieuw uitzien.

Nadat de bijen ongeveer een week op 1 romp hebben gestaan wordt een tweede romp opgezet met nieuwe waswafels. Ik steek meestal 5 waswafels in het midden van de romp, die afkomstig zijn uit mijn honingzolder van het vorige jaar. Links en rechts hiervan worden nieuwe waswafels gestoken. En dan maar hopen dat onze bijtjes snel naar de eerste dracht kunnen vliegen. Dus houd u best hun voorraad eten in de gaten tot er dracht is. Niemand sterft graag van honger.

Ik wens ieder een mooi seizoen. Vragen? 0475/627987