Ligt dit aan mij? Het jaar is net begonnen en we gaan al de derde maand in. Alles staat op zijn kop,,, we haalden deze week toprecords wat temperaturen betreft. Door het fantastische weer hebben de meeste de kans gehad om hun bodems te wisselen of te kuisen. Zelf heb ik geprobeerd om de onderste romp weg te halen. Dit lukte al niet meer bij alle kasten omdat de bijen de twee rompen al bezet hadden. De ramen die in de onderste romp zaten werden in de stoomwassmelter uitgesmolten. Daarna werden de ramen volledig gereinigd in heet water met arsegan Oxi rood erin. Na het spoelen met zuiver water zagen de ramen eruit of ze uit de winkel kwamen. De ramen die wat defect waren werden hersteld en eventueel voorzienbare nieuwe draad. De was uit de smelter werd verder gezuiverd door een ketel voor 1/3 te vullen met water en de rest vol was te kieperen. Dit geheel heb ik verwarmd tot de was gesmolten was, waarna ik het geheel langzaam liet afkoelen. Na afkoelen kan je de ketel omgooien waardoor het vuile water weg loopt en de klomp eruit valt. De smurrie onderaan de wasklomp  wordt weggesneden. Ik heb het procedé nog een keer herhaald om heel zuivere was te krijgen.

Ondertussen hebben we de zuivere ramen voorzien van een nieuwe waswafel. Je kan niet genoeg voorbereid zijn want het seizoen zal weer hektisch verlopen. Nu de bijen op één romp zitten en ook plaats hebben gekregen door het teveel aan eetramen te verwijderen, zie je ze werkelijk groeien. Zeer binnenkort zal dan ook een tweede romp gezet worden. Ik plaats 5 uitgewerkte waswafels uit de honingzolder in het midden van de romp met links en rechts drie nieuwe waswafels. Hierdoor zal de koningin snel naar boven komen om te gaan leggen. Dit maakt het eenvoudig om straks , voor vertrek naar bestuiving, een koninginnenrooster tussen de eerste en tweede romp te plaatsen waardoor je aan een vorm van broedbeperking doet. Bijkomend heb je hierdoor het voordeel dat je maar 1 romp moet controleren.

Wel moet je in de gaten houden dat de bijen geen honger lijden, want we kunnen nog schaarse momenten krijgen. En zeker niet vergeten om je volkeren te behandelen zodat je de varroamijt niet laat winnen.

Vragen? 0475/627987