We zijn weer volop in actie. Jammer dat het weer niet echt in ons voordeel speelt. Door het kwakkelweer en de temperaturen lager dan normaal stellen we vast dat de bijtjes datgene aan het opeten zijn, wat ze hebben binnen gebracht. Een gevaarlijke situatie voor de imker die vlakbij een college heeft wonen die het absoluut noodzakelijk vind om net nu de kasten gewoonweg droog te slingeren. Hij mag Dan al wel honing hebben maar de drang naar eten wordt voor de bijen zo groot dat ze het in de nabij gelegen kasten gaan roven. Als je niet snel genoeg reageert op zo’n roverij zal je de ene kast na de andere zien verdwijnen. Wat je kan doen wanneer je roverij vaststelt, is je vliegopening verkleinen en eventueel een waternevel over de kasten spuiten zodat de bijen terug naar herkomst vliegen. Wanneer je merkt dat het probleem zich blijft herhalen zal je de kasten moeten verhuizen. Fijn is anders maar het zal je maar overkomen. Blijkbaar hebben veel imkers last van lastige bijen,,, heeft dit met de weersomstandigheden te maken durf ik niet meteen luidop zeggen. Een ander probleem blijkt dit jaar te zijn dat de bijen niet graag ramen uitwerken. Zelfs naar de honingzolder gaan lijkt dit jaar niet vanzelfsprekend te zijn.  Zelf stel ik vast dat het moeilijker is om koninginnen aan de leg te krijgen. Zeker weten dat de koninginnen op bruidsvlucht zijn geweest, de werksters komen met stuifmeel binnen en toch geen eitjes te bespeuren. Hier zit vast en zeker het weer voor iets tussen! Het is raar of misschien wel beangstigend te zien hoe het klimaat veranderd. Enkele jaren geleden was de zilverlinde uitgebloeid rond 20/7, vorig jaar was dit al op 26/6 en ik ben bang dat het seizoenseinde dit jaar alt ons 5/6 zal vallen. Je zou durven stellen dat de natuur sneller loopt dan de levende wezentjes. Als dit zo blijft evolueren schat ik de toekomst somber in. Maar we blijven het positief bekijken en geloven dat alles wel zal goed komen. Hopelijk krijgen we snel warme dagen met heel veel dracht. Houd u dan wel klaar want dan zal het volk snel neiging krijgen tot zwermen.

Geniet van de leuke drukte want voor je het weet is het seizoen ten einde. Vragen? 0475-627987.