Het seizoen is nog maar net gestart en het einde is in zicht. Onze bijen kennen twee cruciale data, namelijk 21 december (zonnewende) om het seizoen te starten en 21 juni om zich klaar te maken voor de winter. Dat het een zeer raar is is meer dan duidelijk. Bijen zetten dit jaar merkelijk meer darren dan andere jaren. Ook het vullen van de honingzolder wordt door veel collega’s aangegeven als moeilijk. Door het voortdurend regenen zal er weinig acacia in onze raten te vinden zijn. Ik heb net als collega’s vastgesteld dat er al twee maal een broedstop is geweest. Hierdoor zijn er toch wat imkers die dan in paniek informeren voor een nieuwe koningin. Om zeker te zijn dat er geen moer meer is hang je best een raam of stukje jong broed in de kast. Als hierop geen doppen zijn getrokken na vier dagen weet je met zekerheid dat er nog een moer op de kast zit. Momenteel kijk je best zeer nauwkeurig op zwermdoppen want er gaan nogal wat zwermen vliegen. En wanneer de zwerm is vertrokken en je bent je van geen kwaad bewust zullen zeven dagen later heel wat nazwermen vertrekken. Als je gevraagd wordt om eennzwerm te scheppen blijf dan vooral rustig en doe geen domme dingen, want er gebeuren wel wat ongevallen bij het scheppen.  Verder hoop ik voor iedere van jullie toch nog een mooie zomerdracht zodat je wat potjes kan vullen. Vragen of problemen, 0475627987