Het is al weer zover, het leukste aan het seizoen zit er weer op. Bijna iedereen heeft zijn honingzolders afgehaald, ontzegeld en geslingerd. Na het slingeren dient de honing nog enkele malen worden afgeschuimd om de laatste onzuiverheden te verwijderen. Het valt op dat men tegenwoordig de honing meteen in potten doet terwijl wij vroeger leerden dat we dagelijks moesten roeren tot de honing van consistentie veranderde en gerijpt was. Na het slingeren kan je de ramen voor een dag of twee onderaan zetten zodat de bijen ze kunnen droog likken. Ikzelf zet ze nat weg. Ik leg een styrofoon plaat op de vloer waarop ik mijn rompen met uitgeslingerde ramen zet. Om de drie rompen zet ik een open bokaal met ijsazijn om de wasmot te verdrijven. Ik let erop dat de potten gevuld blijven. Laat nooit uw ramen in openlucht uitlikken door de bijen want je zal versteld staan hoeveel roverij hiermee wordt uitgelokt. En wat je zeker niet mag vergeten na het slingeren is dd winterbehandeling tegen varroa. Jammer genoeg heeft baeyer zijn woord niet gehouden om verschillende apivar strips te maken waardoor we nu naar een ander product moeten grijpen. Apilifevar is een afdoend product, behalve dat je ganse omgeving naar tijm ruikt. Terwijl je de behandeling doet kan je al dat beginnen met het inwinteren. Let op dat je niet teveel ineens geeft waardoor je de koningin vastzet tot eieren leggen. Het zal controleren blijven hoe de bijen de groenbemesters straks zullen binnen brengen. Zorg dat de koningin voldoende plaats tot leggen heeft om voldoende winterbijen te hebben.

Moest je vragen hebben 0475/627987