De kinderen hun rugzakje klaar om morgen aan een nieuw schooljaar te beginnen? Voor ons begint weer het nieuwe seizoen waarin we naar tal van voordrachten en lezingen kunnen gaan. Maar eigenlijk is praktisch het voorgaande seizoen nog niet afgesloten omdat we ten opzichte van jaren geleden nog steeds bezig zijn met het inwinteren van onze bijen. Wat is dat toch met de natuur?  Opwarming van de aarde? Doen we er niet een beetje aan mee door steeds minder bomen te planten? Meer en meer stenen tuinen zorgen dat het voor onze bijen slechter en slechter wordt. Her en der lezen we dat bijen sterven door een tekort aan eten. Ikzelf ben geen voorstander om laat te slingeren en laat liever een groot deel over voor mijn bijtjes. Toch stel ik vast dat hiertegen steeds meer en meer wordt gezondigd. Ik moet toegeven det ik dit jaar héél wat kilo’s extra eten heb moeten bijgeven, en nog steeds ben ik hiermee bezig omdat ze meer opeten dan dat ik erin stop. Langs de andere kant zijn alle kasten nog voorzien van 8-9 ramen broed. De meeste onder ons hebben gebruik gemaakt van de apilifevar strips om de varroa te lijf te gaan. En niet zonder succes als ik hoor dat er kasten zijn waarbij de varroa met honderden per dag naar beneden donderen. Dus houd deze boosdoener goed in de gaten. Maak u vooral geen zorgen als er een korte broedstop wordt bemerkt,,, dit komt door de enorme geur van de strips. Een gouden raad,,,, blijf je bijen invoederen tot ze voldoende hebben en blijf ze regelmatig controleren en vergeet niet te behandelen. Voor de rest hoop ik dat ik u mag zien tijdens onze tentoonstelling nav het 100 jarig bestaan. Deze zal doorgaan in zaal de griffel. Tushoekstraat 1 Hulst Tessenderlo. Dit vanaf 7 september tot 15 september van 14.00h tot 18.00h.

Vragen?  Philip Duts. 0475/627987