Zijn jou bijen klaar voor de winter? De laatste loodjes wegen het zwaarst en dat is ook bij het inwinteren niet anders. We stellen vast dat de bijen weten hoever ze in het seizoen zijn want ze nemen nog heel moeilijk het eten op. Het heeft dit jaar toch wat geduurd! Daar we 10 jaar geleden een voedertrog opzette met daarin 14 kg vloeibaar eten en klaar is Kees is het nu heel wat anders. Om te zorgen dat de koningin voldoende plaats blijft houden om te kunnen leggen moeten we de laatste jaren mondjesmaat invoederen. Maar het zal lukken. Een ander fenomeen is de plots opduikende varroamijt. We dachten dat we ervan af waren maar niks is minder waar. Ik hoor imkers die op 1 kast tot 11000 mijten hebben zien vallen. De vraag zal zijn of dergelijk volk de winter zal overwinnen. Nochtans hebben veel imkers gewerkt met de apilivevar strips en toch hebben we de mijten niet onder controle. Waarom toch nog zoveel mijten? Hebben de strips hun werk onvoldoende kunnen doen omdat de temperatuur regelmatig boven de werkzame temperatuur van 26 graden is gegaan? Of is er iets veranderd in de samenstelling? Vroeger stond op de verpakking dat je de twee blokjes door midden moest breken, in elke kasthoek moest leggen voor een periode van drie weken terwijl nu vermeld staat dat je één blokje moet leggen op de kast en dit voor één week. Vroeger gebruikte we dus twee verpakkingen over een periode van zes weken terwijl we nu twee pakjes verbruiken over vier weken doordat we wekelijks het blokje moeten vervangen.  Een ander probleem is dat er vanuit het FAVV geen duidelijkheid komt van wat er gebruikt mag worden. Volgens de controlerend veearts die bij controle deed, mag je enkel zaken gebruiken die in belgie verkrijgbaar zijn door een voorschrift van de veearts of diegene die vrij van voorschrift af te halen zijn bij de apotheker. Mijn controleur vertelde zelfs dat oxaalzuur niet is toegelaten. Welk product je ook gebruikt… zorg dat je voldoende beschermd bent om je gezondheid niet in gevaar te brengen. Dus het tellen van de varroamijt is nog steeds de hoogste prioriteit. Als je straks merkt dat het weer plots omslaat en dat je bijen nog niet op het gewenste gewicht zitten, ben je best dat je het vloeibaar eten van de kasten haalt. Vanaf zal je de bijen moeten trachten te overwinteren op deeg. Zit uiteraard niet maniakaal je kasten wekelijks te wegen en gun de bijen hun winterrust. Volkeren die te zwak zijn kan je best verenigen. Let op twee zwakke volken verenigen is niet aan te raden, verenig steeds een zwak volk met een sterker volk. De zwakste koningin hoef je niet meteen af te maken. Je zou evenzeer je volk kunnen verenigen met op de eerste romp een koninginnenrooster te leggen en daarop de volgende romp verenigen met de krantenmethode. Na een dag of twee zijn de bijen verenigd en zit zowel op de onderste romp als op de bovenste romp een koningin. Je kan nooit weten dat je plots merkt dat een volk moerloos is geworden zodat je één van de koninginnen kan gebruiken om het moerloze volk te redden. Ikzelf heb altijd een deel koninginnen op reserve. Meestal zijn dit koninginnen die laat zijn geboren en bijgevolg weinig bijen hebben. Ik heb hiervoor een bodem met drie uitlaten, in mijn romp komen drie scheidingsschuiven die van 1 romp en de speciale bodem drie kasten maakt van elk drie ramen. Door in elk deel een volkje met koningin te zetten, houden ze elkaar warm en heb ik drie koninginnen op 1 romp zitten.  Roverij is nog steeds aan de gang, bijen weten maar al te snel een zwak volk te vinden om leeg te roven. Dus zorg dat je vliegopening zeer klein staat. En erger momenteel zijn de telefoons van imkers die fier zijn dat ze NU nog een zwerm hebben geschept. Meestal niet ver v1n hun eigen kasten. Als je dan weet dat het deze imkers zijn die half september nog alles hebben leeggeplunderd omdat ze al van begin juni met verlof zijn en toch nog honing willen oogsten om te kunnen verkopen…. dan besef je wel dat ik hier enorm boos kan over worden omdat de imkers in kwestie niet eens snappen dat de geschepte zwerm een hongerzwerm is… voor mij een echte schande.

Onze tentoonstelling naar aanleiding 100 jaar taxanders was een groot succes. Teleurstellend was de zwakke opkomst van onze eigen imkers. Ik had persoonlijk gedacht dat de jonge imkers, die toch aangeven zoveel in te zitten met de natuur, meer honger hadden om alles over de bijenwereld te weten. De vraag die de schaarse groep helpende handen dan ook had was, of de imker enkel lid is voor de verzekering en het maandblad! Voor de rest was het een enorm succes, met dank aan degene die ons hielpen op-en afbouwen en voor de permanentie hebben gezorgd. De voordracht van Wim Reybroeck over” honing meer dan zoetigheid” is de aanwezigen enorm bevallen. Er werd duidelijk gemaakt dat er ook onder de hobbyimkers, voornamelijk de marktverkopers, serieus werd gefoefeld. Ook in de industrie kan men stellen dat 80% van de honing sporen bevat van Amerikaans vuilbroed. Maar ook de hobbyimker is niet vies om honing aan te kopen afkomstig van polen of andere landen. Wat Wim ons zeker wou meegeven, is dat we als hobbyimker moeten stoppen met zogezegde acacia of lindehoning te verkopen. In ons land en de landen eromheen hebben onvoldoende uitgestrektheid van een bepaalde soort planten om de mensen te vertellen dat we zuivere honing van het één of ander hebben. Omdat we dit niet hebben moeten we stoppen onze afnemers wijs te maken dat we monoflorale honing hebben. Hij raad ons sterk af om honing te verkopen als zijnde vloeibare honing omdat er in een straal van 3km nooit éénzelfde plantensoort voorkomt in onze contreien. Misschien moeten we zijn toespraak eens opnieuw bekijken, want ik stel hoe langer hoe meer vast dat we datgene er geleerd werd over het rijpen van honing zijn vergeten. We krijgen hoe langer hoe meer de indruk dat er imkers zijn die precies bang hebben dat ze zelf geen potje meer kunnen verkopen als ze niet de eerste zijn om hun honing op social media te zetten. Ik ben overtuigd dat enkel kwaliteit zal overleven en dat de snelle jongens ook snel zullen gedaan hebben. Een goede reputatie opbouwen kost meer tijd dan een slechte reputatie te krijgen! Degene die de voordracht van Wim Reybroeck graag zou willen zien geeft mij maar een seintje. Ik ga zo snel mogelijk het filmpje omzetten zodat ik hem ieder van jullie kan bezorgen.

Nu maar hopen dat we onze bijtjes goed de winter inkrijgen!.. Als er niks abnormaals gebeurt zullen we ergens tussen kerst en nieuwjaar onze varroabehandeling hernemen door het bedruppelen van oxaalzuur, maar hierover worden jullie tijdig van verwittigd.

Vragen? Philip Duts 0475-627987