November is de maand dat we terugdenken aan onze overleden dierbaren. Maar ook een periode waarin we ons voorbije seizoen overschouwen. Bij samenkomsten hoor je imkers onder elkaar vragen hoe goed of slecht hun voorbije jaar wel was en hoeveel kilo honing er werd geoogst. Bij het antwoord op het aantal kilo honing denk ik vaak of we al niet wat trekjes hebben van vissers…. Het aantal kilo honing hangt van zoveel factoren af dat dit niet de hoofdvraag zou mogen zijn. Beter zou zijn te kijken of het aantal bijenvolken evenredig is aan het drachtgebied. Ik durf gerust zeggen dat ik minder honing haal omdat ik tijdens het seizoen mijn kasten uitdun omdat ik de bijtjes nodig heb m de jonge koninginnen te begeleiden naar het eiland. Dit is een keuze die er gemaakt werd. Maar erger is het als men informeerde naar de geoogste honing en dan meteen de vermenigvuldiging maakt met de kiloprijs…. WE HOUDEN TOCH GEEN BIJEN ALS BIJVERDIENSTE??? Ik ben al blij als dit een fijne hobby is die met een beetje geluk geen geld hoeft te kosten. We gaan toch niet bezuinigen op het invoederen van onze bijen omdat we anders gaan toegeven? Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde en imkeren de meeste onder ons omdat we het leuk vinden bezig te zijn met onze onvoorspelbare vriendjes (bijtjes). We moeten trots zijn dat we imker zijn en bijkomend zorgen dat we een waardig produkt afleveren wat honing ook is.

Hoe is het met jou bijen??? Ik heb vandaag mijn ronde gemaakt en ben alweer als gelukkig mens thuis gekomen. Alle bijen zitten nog op de kasten. Ze hebben voldoende eten aan boord en kunnen hopelijk zonder problemen de winter door. Dat het nog zacht is van temperatuur was te zien aan het broed dat nog steeds in elke kast aanwezig is. Een massa jonge donzige dametjes lopen over de raten. Belangrijk natuurlijk is zorgen dat er voldoende voeding aanwezig is en dat de bijtjes over zo min mogelijk varroa beschikken. Ik hoor imkers waar de mijtenval niet stopt terwijl er per kast al meer dan 13000 mijten zijn gevallen. Je kan je dan de vraag stellen of zo’n volk de winter door komt?! Nochtans blijven deze imkers de behandeling tegen de varroa verder zetten. Misschien moeten deze mensen eens in de buurt rond gaan kijken of er nergens een imker zit die elke vorm van behandeling aan zijn laars lapt. Wie weet dat persoon A zijn bijen met varroa blijven zitten door het vervliegen van bijen met een rugzak vol mijten komende van de nonchalante persoon B enkele honderden meters verderop. Die varroa zal ons nog enige jaren zorgen blijven geven vrees ik.

Wat doen we nu nog aan onze bijen, buiten het in de gaten houden van de mijtenval en of er voldoende eten aanwezig is in de kast??? NIKS, laat ze gerust. Zit een kast niet dagelijks of zelfs wekelijks te wegen. Schat in hoeveel eten er nog aan boord is en controleer heel even om de vier weken. Als je ziet dat er een tekort aan eten dreigt, dan leg je een pak suikerdeeg op. En vanaf dan moet je zelfs niet meer wegen,,, pak deeg op,,, nieuw pak erop. De eerstvolgende echte behandeling zal afhankelijk van het weer, en het al dan niet op tros zitten van de bijen, het bedruppelen met oxaalzuuroplossing zijn. Meestal (afhankelijk temperaturen) tussen Kerst en Nieuwjaar. En dan maar hopen dat we nog steeds al onze bijtjes horen en zien op alle kasten.

Vragen?!? Philip bellen 0475-627987