Het weer staat op zijn kop. Dat hoor ik de laatste drie jaar constant. Wat gaat de invloed zijn op onze bijen? Wie zal het weten. We zullen er maar vanuit gaan dat deze wezentjes in hun eeuwen van bestaan al gekker zaken hebben meegemaakt en dit ook wel zullen overleven.
Veel wordt er gesproken over lege kasten. Volgens vele voordrachten tijdens Apimondia zou dit toch eerder te wijten zijn aan een tekort aan eten, hoewel dit wordt tegengesproken door de imker die dit voorval heeft. De late herbesmetting van varroa zal ook wel een rol spelen. Ik stel vast dat de bijen vechten om de paasklokjes in het gazon te bezoeken voor het stuifmeel. Dat is trouwens ook het geval op de kleine madeliefjes en paardebloemen. Toen ik dit zag werd mijn nieuwsgierigheid groot en toen ik mijn kasten controleerde op voldoende voeding kon ik het niet laten om even te gaan kijken op de raten,,, 2-3 ramen brief!!! Dit is toch waanzinnig, niet?  Niet moeilijk dat ze de oren van mijn hoofd eten.
Dus een goede raad controleer op voldoende voeding. Eventueel het honingraat openmaken met een vork om de prikkeling op gang te brengen.
Nu de meeste onder ons hun waswafels al terug hebben is er niks dat ons belet om wasraat in te gaan smelten. We kunnen stellen dat alles vrijwel goed is verlopen tijdens het wafelen. Toch kunnen we niet genoeg benadrukken om de was “zuiver” aan te brengen. Te grote stukken was was een probleem tijdens het smelten,, maar ook te fijn gemaakte was werd een probleem bij het smelten. Dus de ijverige imker mag iets minder ijverig zijn.
Nog heel even en degene die overwinterden op twee rompen mogen de onderste romp met ramen weghalen zodat de bijen even (afhankelijk van het  broed) op één romp huizen om vervolgens een nieuwe romp met wasraat te krijgen. De ramen uit de vrij gekomen romp kunnen worden uitgesmolten en gezuiverd om weer tot nieuwe wafels gegoten te worden. De cirkel is bijgevolg weer rond. Degene die naar de bestuiving gaan kunnen best hun bijen prikkelen.
Bij vragen, Philip Duts 0475-627987