13 maart 2020,, weet je nog?  Toen werd de blok erop gezet vanwege covid-19. Ondertussen is het september en zitten we nog steeds verveeld met dit virus.
Ik vind het zo jammer dat we niks kunnen organiseren. Het draaiboek voor de opstart imkerij is zo complex dat we eigenlijk niks kunnen ondernemen.
Hopelijk komt er snel wat verandering zodat we elkaar weer fysiek kunnen ontmoeten.
Ondertussen is het bijenseizoen zo goed als ten einde. Het was dit jaar al einde dracht op 5 juli. De meeste onder ons hebben dan ook kort na die datum geslingerd. Als je wat weg neemt moet je ook wat teruggeven, al is dit in de vorm van suikerwater.
Als de seizoenen zo blijven verschuiven zullen ook wij onze manier van werken moeten aanpassen. Zo is het beter meteen na de honingafname de bijen suikerdeeg te geven zodat ze geen honger hoeven te leiden. Als je dan ziet dat je over voldoende broed (6-7 ramen) beschikt en dit zich ook mooi in de midden van je kast bevindt  kan je beginnen inwinteren met suikerwater. Dit is meestal in de verhouding 3/2. Je kan dit ook kant en klaar kopen in de handel. Let op want goedkoop is vaak duurkoop. Ik heb nu twee jaar na elkaar de proef gedaan. Ik merk dat je van het goedkopere spul heel wat meer nodig hebt dan van het iets duurdere. Het soortelijk gewicht ligt al snel 10% lager dan bij het iets duurdere, maar als je de berekening maakt geef je best 1€ meer per bus van 14 kg. Bovendien is dat iets duurdere ook nog geinverteerd waardoor de bijen er geen extra energie moeten aan besteden.
Doordat je broednest mooi in het midden zit zullen de bijen het wintereten mooi rond het nest in de buitenste ramen stoppen. Hierbij blijft de koningin plaats hebben om te leggen en zitten de bijen in putje winter niet te bevriezen op een schaatsbaan van suiker.
Ook varroa begint zich nu te laten merken in de kasten. Dus van allergrootste belang om de varroa te bestrijden. Het Lib bood jullie dit jaar de mogelijkheid thymovar aan te kopen aan een zeer voordelige prijs. Ik hoop dat u hiervan gebruik gemaakt hebt want hoe meer mensen gelijktijdig aan de bestrijding beginnen, des te meer is de slaagkans. Thymovar bestaat uit strips die je in vier snijd en op elke hoek op de toplatten legt. Na 14 dagen dien je de plaatjes te verwijderen en worden  nieuwe plaatjes opgelegd.
Momenteel krijgen we heel wat meldingen van de Aziatische hoornaar. Deze is nog niet zo agressief als men beweerd. Hij werkt op dezelfde manier als de Europese. Hij hoovert op 30 cm van je vlieggat en plukt een thuiskomende bij uit de lucht en vertrekt naar een boom. Daar eet hij zelf de kop op en neemt de rest mee naar zijn nest. Als je hem ziet, probeer dan zijn vliegrichting te bepalen en de tijd die hij nodig heeft om terug te komen op te meten.  Houd er rekening mee dat het belangrijk is zijn nest te vinden anders hebben we volgend jaar 400 koninginnen per gemist nest erbij het volgend jaar. Om hem uit je kast te houden kan je eenvoudig een stuk koninginnenrooster voor je vlieggat zetten.
Voor vragen…. 0475-627987