December zou de mooiste maand van het jaar moeten zijn. Niets is minder waar maar we proberen er maar beter het beste van te maken. Hopelijk krijgen we na de inentingen snel groen licht om terug fysiek samen te komen.

De bijen… gebruik de wat rustigere tijd om je materiaal in orde te brengen. Niets zo leuk als met materiaal te werken dat volledig proper en in orde is. Controleer zeker het gewicht van je volkeren. Veel imkers verloren al heel wat volken door te weinig voeding, roverij of varroadruk. Vloeibaar eten mag je nu niet meer geven maar leg een pak suikerdeeg boven op de toplatten zodat de bijen niet hoeven sterven van honger.

Stillaan zie ik dat de bijen beginnen doorzakken en zich in tros trekken. Ik houd het weer nauwlettend in de gaten en zal tijdig een mail sturen wanneer de tijd rijp is om je bijen te behandelen tegen varroa. Zoals je weet zou dit perfect kunnen drie weken nadat het twee nachten vroor en daarop 4-5 dagen volgen waarop de temperatuur niet boven 5 graden komt. Het eenvoudigste is te behandelen met een oplossing van water, suiker en oxaalzuur die per 5mL in elke straat bijen van de tros wordt gedruppeld. Ik zet hierover zeer binnenkort een webinar op. Ik stuur hiervoor een mail waarin de geïnteresseerden zich kunnen inschrijven tot deelname.

Verder hoeven we niet veel te doen aan onze bijen. De meeste onder jullie hebben ondertussen hun gewafelde was komen ophalen zodat ze eerdaags kunnen ramen klaarstomen voor het volgende seizoen. En ik garandeer u,,,, die zal er snel weer aankomen.

hou u allen gezond en verder wens ik u en uw familie desondanks de situatie fijne eindejaarsdagen.

philip. Vragen?? 0475-627987