Hallo iedereen, over het weer werd de laatste weken wat gezeurd! Terecht uiteraard want positief is dit niet voor onze bijtjes. Vorig jaar zaten we te bakken en te puffen maar 2021 is toch wat anders. Onze bijen konden vaak maar twee uurtjes vliegen terwijl er dat 10 hadden moeten zijn.

Al eerder maakte ik melding dat je moet opletten dat de bijen geen tekort aan eten zouden hebben. Ook nu merken velen onder ons dat de bijen nogal nerveus zijn omdat ze geen dracht kunnen vinden waardoor een tekort aan voeding blijkt te zijn.  Daarom een goede raad,, slinger ze niet gans droog en laat nog wat over van het kostbare goud. Ze hebben er trouwens hard genoeg voor gewerkt.
Ik hoor zelfs van vele imkers dat het niet eens de moeite is om te slingeren.
Wat je zeker niet mag nalaten nu er misschien geen cent inkomsten komen vanuit de honingverkoop, is de volken in te winteren!  Het zal hoogstwaarschijnlijk een aardig gewicht aan voeding worden die je zal moeten gaan bijgeven,, maar voor onze harde werksters niks dan het beste. Vergeet zeker niet te behandelen tegen varroa.
Eerlijk gezegd vind ik het spijtig dat we de bestrijdingsmiddelen niet hebben kunnen aankopen in groep. Maar de beslissing om de samen-aankoop te stoppen had diverse redenen: enerzijds was er een iets tekort aan inschrijvingen, anderzijds kwam er vanuit diverse hoeken zoveel kritiek en onnozelheden dat ik er eerlijk gezegd mijn buik van vol had.
Iets moet me toch van het hart: iedereen weet dat we heel wat jaren regelmatig samenaankopen organiseerden voor materialen, zaden, bestrijdingsmiddelen, honingpotten, wintervoeding,,, en telkens was het een zoeken om helpende handen te vinden. Het was de laatste tijd zelfs zo erg dat mijn vrouw en ik er alleen voor stonden. Ik kan je zeggen dat ik nog nooit iets met tegenzin heb gedaan, maar ergens zijn er grenzen.. honingpotten op stapeltjes zetten en dekseltjes tellen,,, een karwei van twee volle dagen ,,,, niemand had tijd! En ik begrijp dat iedereen het druk heeft maar ook ik kan niet opleggen aan de leverancier om te leveren in het weekend. En als er op donderdag plots een vrachtwagen staat met 12 paletten potten….
Met de verdeling van de wintervoeding waren er veel te weinig helpende handen om voor elk lid de bussen af te vullen. Dan zijn er nog imkers die je vragen om alles in hun auto te laden omdat ze rugproblemen hebben… als er nu iemand is die weet wat rugproblemen zijn…  en zo kan ik nog wel even doorgaan…

Maar blijven zeuren heeft geen zin en daarom bij deze een oproep aan iedereen: KOM OOK EENS EEN HANDJE HELPEN. Je bespaart door onze samenaankopen al zoveel en ik kan je verzekeren dat zo’n activiteiten ook nog veel leute geven. Ok,, je hebt een punt.. het is altijd kort in tijd,, maar ik hang van zoveel factoren af dat dit nu eenmaal niet anders kan. Hopelijk krijg ik volgende keer na een mailtje snel veel response op helpende handen… je moet weten dat elke activiteit heel wat telefoontjes en een toegeving uit eigen portemonnee met zich meebrengt en dit alles met veel liefde en onbezoldigd, maar als er dan niemand voorstelt om te komen helpen!
Ja maar waarom heb je niet gebeld… is dit niet een te gemakkelijk excuus? ook dat rondbellen kost tijd en het is bovendien nog erger als je dan moet horen: oei,, dat komt slecht uit.. ik verzeker je, na de vierde telefoon geef ik het op..

Sorry voor deze negatieve uitlating maar ik wou iedereen toch bewust maken van de nood aan helpende handen.

Hopelijk gaan de coronacijfers niet verder de hoogte in en wordt het weer nog even beter zodat we wat van een terrasje kunnen genieten. De honingopbrengst is wat hij is en daar hopen we volgend jaar weer op beter..

Ik hoop dat we elkaar vanaf september weer fysiek kunnen ontmoeten op één of andere samenkomst. Wie weet hebben we in september een zonnig weekend en mogen we de tafels terug tegen elkaar schuiven zodat we… wie weet… nog een BBQ kunnen organiseren..

vragen? 0475-627987.
philip